Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Verpleegkundige mag geen anti-vaccinatieberichten verspreiden’

Australische verpleegkundigen die anti-vaccinatieberichten verspreiden, kunnen daarvoor vervolgd worden. Die boodschap plaatste de NMBA, de Australische raad van verpleeg- en verloskundigen op hun website, naar aanleiding van een klein aantal verpleegkundigen dat anti-vaccinatieberichten op social media zette.
Verpleegkundigen moeten handelen volgens wetenschappelijke informatie
Foto: Free Stock Photos

Volgens de NMBA schenden verpleegkundigen die anti-vaccinatieberichten verspreiden hun beroepscode, omdat ze moeten handelen op basis van beschikbare wetenschappelijke informatie. Het algemene publiek informeren over gezondheidsrisico’s valt daar ook onder. Anti-vaccinatieberichten zijn in strijd met de beschikbare wetenschappelijke informatie, stelt het NMBA.

Raad roept op om overtreders te melden

De NMBA roept mensen op om een klacht bij hen in te dienen wanneer ze zien dat een verpleegkundige anti-vaccinatieberichten verspreidt. ‘De NMBA zal beoordelen of de verpleeg- of verloskundige haar beroepscode geschonden heeft’, vermeldt de raad op hun website. Verpleegkundigen die misleidende informatie verspreiden kunnen mogelijk vervolgd worden volgens de Australian Health Practitioner Regulation Agency.

Of ook Nederlandse verpleegkundigen anti-vaccinatie berichten verspreiden is niet bekend bij beroepsvereniging V&VN. ‘Wij monitoren natuurlijk niet alle verpleegkundigen in Nederland, maar wij hebben nooit gehoord dat een verpleegkunde het Nederlandse vaccinatiebeleid afvalt’, zegt communicatiemedewerker Sietske Ligtvoet. 

De jaarlijkse griepprik wordt weer aangeboden aan verpleegkundigen en dat leidt vaak tot discussie over wel of niet vaccineren. Nursing bespreekt misverstanden over de griepprik, met uitleg van deskundigen. Lees meer >>

1 REACTIE

  1. Er is ook nog zoiets als vrijheid van meningsuiting,een grondrecht dat verankerd ligt in onze Grondwet,dus als mensen antivaccinatieberichten verspreiden moeten ze dat zelf weten. Handelen op basis van beschikbare medische informatie is een beetje dun namelijk, omdat er niet zoiets als de ultieme kennis.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.