Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundige mag na hoger beroep toch weer in de zorg werken

Een verpleegkundige die eerder geschrapt was uit het BIG-register, krijgt van het Centraal Tuchtcollege een mildere straf. Hij mag wel nog werken als verpleegkundige, maar niet binnen een GGZ-instelling.

In december 2019 wordt een verpleegkundige doorgehaald in het BIG-register. Eerder dat jaar heeft hij een patiënte bestookt met Whatsapp-berichtjes. De patiënte verblijft dan op de High Intensive Care afdeling van de GGZ-instelling waar de verpleegkundige werkt.

‘Ik haat je, ik haat je’

De verpleegkundige wil met de patiënte gaan wandelen en dringt daarop aan in een reeks Whatsapp-berichten en telefoontjes. De berichten worden steeds zorgwekkender: ‘ik haat je, ik haat je’ en ‘help me, help me’. De leidinggevende stelt de verpleegkundige op non-actief en verbiedt hem de patiënte nog te contacteren.

Professionele normen overschreden

Het Regionaal Tuchtcollege in Zwolle oordeelt dat de verpleegkundige de professionele normen van het verpleegkundig beroep heeft overschreden. Ook heeft de verpleegkundige volgens het College te weinig inzicht in zijn grensoverschrijdende handelen en de gevolgen voor de patiënte. Daarom besluit het Regionaal Tuchtcollege de verpleegkundige door te halen in het BIG-register.

Hoger beroep

De verpleegkundige gaat in hoger beroep tegen de zwaarte van de maatregel van het Regionaal Tuchtcollege. Hij zegt zich te realiseren dat hij ernstig grensoverschrijdend heeft gehandeld.

Hij heeft hulp gezocht bij zijn huisarts en psycholoog en volgt impuls-regulatie training en cognitieve gedragstherapie. Ook heeft hij zijn sociale media-accounts verwijderd.

Hij verklaart ook dat het werken op een High Intensive Care afdeling voor hem teveel stress oplevert door de hoge werkdruk en de complexe problematiek van de patiënten. Hij kampte al jaren met een werkgerelateerde burn-out.

Verzachtende omstandigheden

Het Centraal Tuchtcollege oordeelt dat de verpleegkundige inderdaad ernstig grensoverschrijdend gedrag heeft vertoond, maar stelt ook vast dat de verpleegkundige hiervoor al 20 jaar heeft gewerkt zonder met de tuchtrechter in aanraking te komen.

Ook merkt het Centraal Tuchtcollege op dat de verpleegkundige professionele hulp heeft ingeschakeld, zich bewust is dat dit nooit meer mag gebeuren en spijt heeft van zijn handelen.

Wel oordeelt het college dat voorkomen moet worden dat de verpleegkundige opnieuw in een voor hem stressvolle situatie terecht komt. Hij moet daarom een ander werkveld zoeken.

Milder oordeel

Het Centraal Tuchtcollege legt een mildere maatregel op dan het Regionaal Tuchtcollege: een voorwaardelijke schorsing van een jaar met een proeftijd van twee jaar. Verder mag de verpleegkundige niet meer werken binnen een GGZ-instelling.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.