Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundige met long covid kan vanaf vandaag subsidie aanvragen

Werkgevers in de zorg kunnen vanaf vandaag subsidie krijgen om medewerkers met long covid in dienst te houden, meldt het ministerie van VWS.    

Voor ongeveer duizend van hen dreigt ontslag, omdat zij langer dan twee jaar thuis zitten. In het voorjaar kondigde het kabinet al aan met een dergelijke subsidie te komen. Door de subsidie kunnen medewerkers met long covid nog een half jaar tot een jaar aan het werk blijven. Tijdens die periode ‘blijven werkgever en werknemer werken aan herstel en re-integratie’, aldus het ministerie.

Half salaris

Voor een werknemer is per maand ongeveer 1100 euro beschikbaar. Dat is de helft van het gemiddelde salaris voor een verpleegkundige of verzorgende, meldt het ministerie. Het bedrag zal niet voor iedereen voldoende zijn, verwacht het departement, dat wel denkt dat door de regeling meer mensen in de zorg blijven werken. Het subsidieloket blijft open tot en met december dit jaar.

Meldpunt vakbonden

Vakbond FNV overhandigde gisteren een rapport aan de Tweede Kamer met daarin de resultaten uit het speciale meldpunt dat de vakbond een halfjaar geleden opende. Daar meldden zich tot nu toe ruim 4200 zorgmedewerkers die kampen met long covid en daarvan financiële gevolgen ondervinden. Volgens FNV-vicevoorzitter Kitty Jong blijkt uit de meldingen dat driekwart van de zorgmedewerkers denken tijdens het werk besmet te zijn geraakt. Slechts ‘een handvol’ zorgmedewerkers heeft een regeling getroffen met de werkgever om langer in dienst te kunnen blijven.

Zelf betalen

Volgens FNV heeft een op de drie melders zelf kosten voor hun revalidatie moeten maken, een kwart heeft uren moeten inleveren op het werk. Jong: ‘Het is ongelooflijk schrijnend dat de mensen in de zorg die kwetsbare mensen goed door de coronacrisis hebben geholpen, nu zélf kwetsbaar zijn geworden en de zorg noodgedwongen hebben verlaten.’ FNV wil een fonds van 150 miljoen euro om de mensen die long covid hebben te compenseren voor inkomensverlies en extra zorgkosten.

FNV Zorg & Welzijn noemt de subsidieregeling “een stap richting erkenning van langdurige covid”. Wel heeft het openen van het loket te lang geduurd. ‘Iedereen die tussen maart en juni 2020 besmet is geraakt, valt buiten de boot’, legt een woordvoerster uit. De subsidie kan ook met terugwerkende kracht worden aangevraagd, maar veel zorgverleners die langer dan twee jaar thuis zitten zijn tussen de aankondiging van de subsidieregeling en de opening van het loket al ontslagen.

Verpleegkundigen met long covid

Verpleegkundige Marcel heeft long covid: ‘Daar zit je dan in je scootmobiel’ 
Verpleegkundige Milou heeft long covid: ‘Na een uur ben ik uitgeput’
Verpleegkundige Linda heeft long covid: ‘Ik heb nergens recht op’ 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.