Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Verpleegkundige moet botcomplicaties snel signaleren’

Verpleegkundigen hebben een belangrijke rol bij het herkennen van botcomplicaties bij patiënten met botmetastasen.
'Verpleegkundige moet botcomplicaties snel signaleren'

Dat zegt verpleegkundig specialist Erik van Muilekom. Hij reageert daarmee op een nieuw wetenschappelijk onderzoek naar de botstofwisseling en hoe vernietiging van het bot rond de uitzaaiingen kan worden geremd.

Dwarslaesie
Volgens een van de onderzoekers, prof.dr. Hans Notier – hoogleraar oncologie krijgt driekwart van de patiënten met borstkanker of prostaatkanker botmetastasen. De helft van hen krijgt uiteindelijk botcomplicaties. Eén van de eerste symptomen die een patiënt met uitgezaaide kanker naar de botten ondervindt is botpijn, vooral ’s nachts. ‘Deze botpijn kan heel hevig zijn en moet bestreden worden met krachtige pijnstillers, zoals morfine of aanverwante middelen, of met bestraling op het bot. Ook kan het zijn dat het bot op de plaats van de uitzaaiing dermate verzwakt, dat het bot zelfs breekt, vertelt Nortier. ‘Of er ontstaat zoveel druk op de zenuwbanen, dat de zenuwen uitvallen, zoals bij een dwarslaesie.’

Pijnbestrijding
Het is dan ook erg van belang op tijd klachten te signaleren en botcomplicaties te voorkomen bij patiënten met uitzaaiingen naar de botten. Een tijdige behandeling met medicijnen stelt het ontstaan van botcomplicaties en pijn uit. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor verpleegkundigen. Verpleegkundig specialist Erik van Muilekom: ‘ Maak je patiënten bewust van signalen waar ze op moeten letten. Krijgt hij meer pijn, krijgt hij gevoelsstoornissen of kan hij niet meer fatsoenlijk uit bed komen? Zorg ervoor dat je patiënt meteen bij jou aan de bel trekt.’

Kwaliteit van leven
Botcomplicaties en daaraan gerelateerde pijn, invaliditeit en extra noodzakelijke ziekenhuisbezoeken en -opnames kunnen een grote impact hebben op de kwaliteit van leven van patiënten met botmetastasen.

Door: redactie Nursing, Nienke Berends

Meer Nursing


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

1 REACTIE

  1. Heel lastig al je de cliënten in de thuiszorg pas “binnenkrijgt” als de botmetastasen al volop aanwezig zijn. Ik geloof namelijk niet dat het breken van botten of ontstaan van een dwarslaesie altijd te voorkomen is. en dat suggereert het artikel wel.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.