Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Verpleegkundige moet zelf DBC kunnen openen’

Bepaalde gespecialiseerde verpleegkundigen in ziekenhuizen kunnen taken overnemen van medisch specialisten, mits er een aantal financiële belemmeringen weggenomen wordt.
'Verpleegkundige moet zelf DBC kunnen openen'

Zo kunnen momenteel alleen medisch specialisten een diagnosebehandelingcombinatie (DBC) openen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)adviseert om de lijst van zorgverleners die een DBC mogen openen uit te breiden. Ook zou er iets moeten veranderen aan de registratie van een patiënt aan de polikliniek. Momenteel wordt dit bezoek alleen geregistreerd als een specialist de patiënt gezien heeft. De NZa adviseert om de verplichting tot een face-to-face contact met een specialist te vervangen door een face-to-face contact met iedere BIG-geregistreerde zorgverlener.

Belemmeringen voor taakherschikking
De NZa schrijft de bovenstaande aanbevelingen in een advies aan minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Volgens de NZa zijn bovengenoemde situaties de twee belangrijkste financiële belemmeringen die taakherschikking binnen de ziekenhuiszorg in de weg staan. De NZa raadt de minister aan om hierop actie te ondernemen.

NZA
Door: redactie Nursing

Meer Nursing


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.