Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleegkundige niet schuldig aan overlijden patiënt, wel waarschuwing

Een herintredende verpleegkundige is volgens de tuchtrechter niet schuldig aan het overlijden van een patiënt, die na een val in haar woning een alarmmelding heeft gedaan die niets is opgevolgd. De verpleegkundige krijgt wel een waarschuwing wegens gebrekkige dossiervoering.
Verpleegkundige niet schuldig aan overlijden patiënt

Dat laat het Regionaal Tuchtcollege Amsterdam weten in een persbericht.

In december 2012 valt een patiënt in haar woning, ze doet een alarmmelding maar er komt geen hulp. De vrouw heeft naar alle waarschijnlijkheid twee dagen in een uiterst benarde positie verkeerd voordat zij werd gevonden. Na een kortdurende ziekenhuisopname overlijdt ze.

Klachten door Inspectie

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) diende meerdere klachten in tegen een herintredende verpleegkundige. Volgens de Inspectie had de verpleegkundige niet adequaat gehandeld na de alarmmelding. Ook was de zorgvraag van patiënte onvoldoende in beeld gebracht en de dossiervoering niet op orde.  En de verpleegkundige zou zich bij haar herintreden onvoldoende hebben ingespannen om haar kennis en vaardigheden op peil te brengen.

Oordeel tuchtcollege

Het tuchtcollege vindt dat de verpleegkundige niet kan worden verweten dat zij de alarmmelding niet heeft opgevolgd. Na de melding verschillende telefoongesprekken tussen medewerkers van de thuiszorgorganisatie zijn gevoerd waarbij de urgentie van de melding verloren ging. De verpleegkundige vormde de laatste schakel in deze keten. Het tuchtcollege heeft niet vast kunnen stellen wie hiervan een persoonlijk verwijt kan worden gemaakt.

Het overlijden van de vrouw wijt het tuchtcollege eerder aan de gebrekkige thuiszorgorganisatie, die aan het licht is gekomen door dit tragische voorval. ‘Er was binnen de organisatie onvoldoende aansturing van en inzicht in de werkzaamheden en verantwoordelijkheden van de verschillende medewerkers van de organisatie’, zo staat in het persbericht.

Waarschuwing

Wel oordeelt het tuchtcollege dat de verpleegkundige zich niet heeft verdiept in de situatie van de patiënte en in de indicatie op basis waarvan zorg werd verleend. Ook heeft zij geen zorgplan voor patiënte opgesteld en ontbrak een dossier waarin de verpleegkundige zorg werd aangetekend, waardoor de continuïteit van zorg aan patiënte niet gewaarborgd was. Daarom krijgt de verpleegkundige een waarschuwing opgelegd.

Waarschuwing: deze maatregel is de minst zware maatregel. Een waarschuwing is een terechtwijzing, met de bedoeling om ervan te leren.

1 REACTIE

  1. Nergens lees ik of de telefonist(e) van de alarmcentrale ( verbonden aan de ‘druk op de knop’) ook aangeklaagd is voor het feit dat deze niet in actie is gekomen toen er geen melding was binnengekomen dat de alarmerende cliënt gezien is door betreffende zorgverlener. Als ik ( professioneel alarmopvolger in een thuiszorgteam) niet binnen 2 uur, liefst zsm, aan de telefonist van de alarmcentrale meldt dat ik bij cliënt binnen ben dan gaan ze bellen ( of er iets is wat mij opgehouden heeft of dergelijke) en schakelen via 112 de politie in om de woning binnen te gaan als ze mij niet kunnen bereiken

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.