Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundige nodig bij implementatie richtlijn

Om nieuwe richtlijnen in de verpleging en verzorging goed in te voeren moeten deze beter aansluiten bij het kennisniveau van de uitvoerders. Verpleegkundigen spelen daar een belangrijke rol in.
Verpleegkundige nodig bij implementatie richtlijn

Dat is een van de conclusies uit een proef, vermeld in de rapportage ‘Belemmerende en bevorderende factoren bij proefimplementatie van een richtlijn in de care’.

Richtlijn urine-incontinentie
Voor de proef begeleidde V&VN het afgelopen jaar tien verpleegkundigen en  verzorgenden bij de invoering van de Richtlijn urine-incontinentie bij kwetsbare ouderen. De proef laat zien welke belemmerende en bevorderende factoren er zijn bij implementatie van een richtlijn. Zo liepen verpleegkundigen aan tegen het verschil in kennis- en denkniveau met verzorgenden.

Opleidingsniveau verpleegkundigen en verzorgenden
Uit de proef bleek dat de richtlijnen en daarmee samenhangende instrumenten en activiteiten veel meer moeten worden toegesneden op het kennisniveau en de vaardigheden van de desbetreffende verzorgenden en verpleegkundigen. Het lijkt daarbij goed om uit te gaan van het laagste opleidingsniveau. In het rapport wordt dan ook geadviseerd als deskundigheidniveau van diegene die de richtlijn implementeert, minimaal gebruik te maken van een verzorgende-IG in de VVT-sector en van een verpleegkundige in de thuiszorg.

Adviserende rol
‘Ook moeten de richtlijnen in de verpleging en verzorging minder dik zijn, beter leesbaar en een lager vereist denkniveau te hebben dan wanneer deze voor gebruik in de cure bedoeld is,’ concluderen de onderzoekers. Dat geldt ook voor de bij de richtlijn behorende (meet)instrumenten en formulieren. ‘Als het effect van een richtlijn of instrument niet snel zichtbaar is, neemt de motivatie snel af. Met name in verzorgingshuizen hebben verzorgenden meer begeleiding van verpleegkundigen nodig. Kleine arbeidscontracten en wisselende diensten van verzorgenden maken gezamenlijke overleggen en trainingen met betrekking tot de implementatie of richtlijn moeilijk. In het verpleeghuis (PG) wordt het gezamenlijk werken volgens een nieuwe richtlijn bemoeilijkt door de vele helpenden en vrijwilligers waarmee samengewerkt wordt. In de thuiszorg hebben verzorgenden meer een adviserende rol en is het moeilijk voor hen over een ander (medisch) onderwerp te beginnen dan waarvoor ze in eerste instantie bij de cliënt kwamen.’

Lees hier de volledige rapportage ‘Belemmerende en bevorderende factoren bij proefimplementatie van een richtlijn in de care’

V&VN
Door: redactie Nursing

HTML voor Abonneren, Facebook en de vacature-alert

Meer Nursing


Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Tegenwoordig kun je ook via Facebook op de hoogte van de laatste nieuwtjes, blogs en expertbijdragen. Ga naar
www.facebook.com/VakbladNursing

Vacature-alert
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures, abonneer je dan op de vacature-alert van NursingBanen.
Ga naar NursingBanen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.