Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Verpleegkundige observatielijst voor cognitie ouderen

Verpleegkundigen moeten de mentale functies van oudere patiënten herkennen en duiden om te zien of er sprake is van bijvoorbeeld dementie. Met een observatielijst moeten verpleegkundigen de geestelijke achteruitgang van ouderen beter in schatten.
Verpleegkundige observatielijst voor cognitie ouderen

Dat blijkt uit promotieonderzoek van verplegingswetenschapper Anke Persoon. Zij onderzocht de waarde van het observeren van kwetsbare ouderen door verpleegkundigen.

Verpleegkundigen maken verschillende inschattingen
Persoon concludeerde uit gesprekken met verpleegkundigen op de geriatrische afdeling van zeven ziekenhuizen dat zij op verschillende manieren de cognitie van patiënten observeren. ‘Verpleegkundigen maken onderling andere inschattingen over het geheugen van de patiënt en nemen ook verschillende maatregelen. Zo gaat de ene verpleegkundige meer herhalen voor de patiënt terwijl de andere verpleegkundige de familie waarschuwt.’

Observatielijst voor verpleegkundigen
Omdat het belangrijk is dat verpleegkundigen de cognitie van de patiënt herkennen, heeft Persoon het begrip gestandaardiseerd. ‘Cognitie is zo’n lastig en abstract begrip en dat maakt het observeren moeilijk’, zegt Persoon. Daarom heeft zij een cognitieve observatielijst voor verpleegkundigen opgesteld. De lijst bestaat uit acht domeinen: aandacht, geheugen, oriëntatie, waarnemen, deken en redeneren, motoriek (apraxie), taal (afasie) en waarnemen (agnosie). Per domein worden er een aantal vragen gesteld. De verpleegkundige moet bijvoorbeeld kijken of een patiënt hulpmiddelen als een lepel nog herkent (geheugen) en begrijpt wat hij met de lepel kan doen (apraxie).

Ook voor verpleeghuizen
Met de observatielijst moeten de verpleegkundigen de mate van de geestelijke achteruitgang van de ouderen beter kunnen inschatten. De lijst wordt op het moment al op enkele geriatrische afdelingen in ziekenhuizen gebruikt. Persoon wil de lijst ook gebruiksvriendelijk maken voor verpleegkundigen in verpleeg- en verzorgingshuizen en in de thuiszorg. Daarvoor zoekt zij verpleegkundigen in verpleeghuizen die de lijst willen testen. Heb jij interesse? Stuur een mailtje naar a.persoon@ger.umcn.nl.

Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Hallo,
    ik ben Janneke Gelling en ik ben als verpleegkundige werkzaam in de thuiszorg. ik heb het artikel gelezen in de nursing en vind het een goed initiatief. ik zie ook op de werkvloer dat mijn collega’s verschillende visies hebben op wanneer een patiet cognitief achteruitgaat. graag zou ik een observatielijst van U krijgen om dit te bespreken in een werkoverleg.
    mvg
    Janneke gelling

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.