Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Verpleegkundige onderschat drankprobleem ouderen

Verpleegkundigen in algemene ziekenhuizen en de thuiszorg moeten alerter zijn op alcoholverslaving bij ouderen. Dit stelt Dick van Etten, verpleegkundig specialist ggz.
Verpleegkundige onderschat drankprobleem ouderen

De verpleegkundig specialist sprak vandaag op een congres van het Nederlandse Vereniging voor Psychologen (NIP) over 55-plussers met een alcoholverslaving. Volgens Van Etten herkennen zorgverleners onvoldoende en vragen ze er niet genoeg op door. En dat terwijl de gezondheidsrisico’s van het drankgebruik groot zijn.

Rode neus
Ook verpleegkundigen in ziekenhuizen en de thuiszorg zouden alerter op het alcoholgebruik van ouderen kunnen zijn, vindt Van Etten. ‘Er wordt in de anamnese bijvoorbeeld nog te weinig doorgevraagd naar alcoholconsumptie. Bovendien kunnen ook slaapklachten, maagklachten en een hoge bloeddruk wijzen op problemen met alcohol. Dus als je patiënt bekend is met alledrie deze symptomen, let dan goed op!’ Ook een sterk geaderde huid en de klassieke ‘rode neus’ kunnen wijzen op een alcoholprobleem.

Meer kanker
Uit cijfers van het Trimbos Instituut blijkt dat hun aantal alcoholverslaafden tussen 1998 en 2007 met 130 procent is gestegen tot 7241. Ouderen vormen inmiddels 22 procent van de populatie in de verslavingszorg. Het probleem is volgens Dick van Etten groter dan de cijfers aangeven. ‘Dit zijn alleen de mensen die in behandeling willen. Van Etten: ‘Daar zit je al snel boven. De huidige 55-plussers zijn de babyboomers, die het drinken van alcohol in hun leefpatroon hebben.’En ook de curatieve zorg moet zich voorbereiden op meer ziektes door het toegenomen alcoholgebruik, zoals diverse soorten kanker.

Door: redactie Nursing

6 REACTIES

 1. Het is erg moeilijk om iets te doen met een alcoholprobleem van iemand die dit zelf niet onder ogen wil zien. Heb het zelf meegemaakt met een familielid, je staat met de rug tegen de muur.
  En dan nog het feit dat je je kapot schaamt om het naar buiten te brengen. Als iemand er zelf niets aan wil doen en het probleem niet onder ogen zien moet je lijdzaam toezien hoe het mis gaat.

 2. Lees alle reacties
 3. het gaat niet om een alcoholprobleem. Dat is gecreeerd door eenzaam te zijn, geen sociale contacten, geen kip die je komt bezoeken, vind je gek dat je dan gaat drinken.Van eenzaamheid komt depressief gedrag en ga je drinken. En dit wordt alleen maar erger in Nederland.

 4. Mijn ervaring is dat niet zozeer de verpleegkundigen het alcoholprobleem onderschatten, als wel de artsen. Hoe vaak ik niet als verpleegkundige heb moeten “bedelen” om sederende medicatie voor te laten schrijven de arts is inmiddels niet meer te tellen.Uit ervaring weet ik dat patienten met een alcoholprobleem die opgenomen worden in het ziekenhuis en dus “droog” komen te staan, bijna gegarandeerd onrustig worden en in een soort van delier schieten.

 5. In mijn werk als wijkverpleegkundige veel gezien en bepleit, echter zolang een client problemen niet erkend, sta je soms net de rug tegen de muur. Ook al valt men en verwond zich. Kaart het bij HA aan. Fam wimpelt ook soms zaken af. Houdt contact en sta open voor vragen en kom er op terug. Als expartner van een alkoholist weet ik ook hoe moeilijk het is je “vuile was buiten te hangen”.

 6. Jaren geleden, ik was leerling verpleegkundige in de psychiatire en volgde de inservice opleiding. Mijn vader was opgenomen in een ziekenhuis vanwege een flinke longontsteking. Ik ging in gesprek met zijn arts en vertelde deze dat mijn vader een flink alcohol probleem had. Ik werd terecht gewezen en mij werd verteld dat dit onzin was. Uiteindelijk is mijn vader als korsakov patiënt aan zijn einde gekomen met een val van een trap. Ik denk dat hij zijn zoveelste poging deed om in een ziekenhuis opgenomen te worden om weer aan te sterken.
  Mijn verhaal gaat dus om meer naar familie te luisteren als hulpverleners als het gaat om verslavingsproblematiek zij strijden vaak al jaren. Hun verhaal heeft een andere kleur dan die van de hulpverlener, maar ook een andere kleur dan die van de patiënt. Alles bij elkaar geeft dit een completer beeld dan het verhaal van 1.

 7. Ja ook wij hebben de ervaring bij ons in de familie(zwager,schoonzus).Er word ook door artsen niet zoveel gedaan.Als ze op controle gaan voor hun diabetes zijn de waarden goed er word verder niet naar gekeken.Want och ze zijn zo slim als ze verslaafd zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.