Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundige onmisbaar bij donatieprocedure

Verpleegkundigen kunnen een belangrijke rol spelen bij weefsel- en orgaandonatie. Dat stelde Diana Slobben, donatiecoördinator bij Noordwest Ziekenhuisgroep, op de Nursing Experience op 6 en 7 december. Volgens haar kunnen verpleegkundigen bijdragen op drie gebieden.
1hart_Fotolia_89546231_Subscription_Yearly_XXL.jpg
Als verpleegkundige ben je meestal aanspreekpunt voor de nabestaanden bij mogelijke donatie - Foto: Fotolia

Signalering

De rol van de verpleegkundige bij weefseldonatie begint bij het signaleren van de potentiële donor. De behandelend arts is weliswaar verantwoordelijk voor het nagaan of een overledene geschikt is als donor, maar verpleegkundigen kunnen hierbij ondersteunen. Als verpleegkundige ben je vaak nauw betrokken bij de patiënt en heb je inzicht in de ziektegeschiedenis en het overlijdensproces. Mogelijk heeft de patiënt of familie al met je besproken wat er met het lichaam moet gebeuren na de dood. Wanneer een patiënt overlijdt die volgens jou mogelijk donor zou kunnen worden, leg dit dan voor aan de behandelend arts. De criteria voor orgaan- en weefseldonatie kun je hier nalezen.

Beoordeling

De rapportage van jou en je collega’s kan bijdragen aan een snelle en goede beoordeling van eventuele contra-indicaties voor donatie. Een voorbeeld is dat de overledene een intacte huid moet hebben op de rug en benen, wil huiddonatie mogelijk zijn. 

Op de website van de Nederlandse Transplantatie Stichting kun je gratis een handig kaartje aanvragen met de procedures en criteria voor orgaan- en weefseldonatie. 

Communicatie

Is een overledene een potentiële donor, dan zal de arts de uitslag van het Donorregister bespreken met de nabestaanden. Het is erg belangrijk dat bij dit donatiegesprek een verpleegkundige aanwezig is. Vaak moet de informatie even bezinken bij de nabestaanden en komen zij later nog met vragen. Als verpleegkundige ben jij dan meestal het aanspreekpunt. 

Over orgaan- en weefseldonatie bestaan veel misverstanden. Nursing zette er vier op een rijtje. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.