Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Verpleegkundige onterecht ontslagen na geluidsopname

De verpleegkundige die twee patiënten samen liet douchen en hiervan een geluidsopname maakte, is volgens de tuchtrechter onterecht ontslagen.
Verpleegkundige liet patiënten samen douchen en maakte een geluidsopname.

De tuchtrechter heeft haar geen maatregel opgelegd en haar voormalig werkgever, GGZ-instelling Lentis, op de vingers getikt. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. In de zitting kwam op tafel dat Lentis een rapport heeft verzwegen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, waarin de verpleegkundige werd vrijgepleit. De tuchtrechter oordeelde dat ‘een professionele instelling alle relevante informatie moet verstrekken, ook als haar dat niet direct zal baten.’

Schending van de privacy

De tuchtrechter heeft de klacht van Lentis over de geluidsopname wel gegrond verklaard, maar vond dit niet ernstig genoeg voor een straf. De verpleegkundige wilde met de geluidsopname aan collega’s laten horen dat het samen douchen prima verliep en ze heeft de opname hierna gewist. De teamleden bleken wel vaker Whatsappjes met elkaar te delen over activiteiten van de patiënten; een schending van de privacy, vond de tuchtrechter.

Niet grensoverschrijdend

Het samen laten douchen van de patiënten is volgens de tuchtrechter in dit geval geen vorm van grensoverschrijdend en onprofessioneel handelen door de verpleegkundige. Lentis vond eerder van wel. Het tweetal had al langere tijd een relatie, sliep bij elkaar op de kamer en ook de verzorging vond vaker in elkaars nabijheid plaats. Het samen douchen is niet door de verpleegkundige opgedrongen of geforceerd.

Overleg

De tuchtrechter vond dat de verpleegkundige beter eerst had kunnen overleggen met collega’s over het samen laten douchen, maar omdat zij alleen werkte was dit lastig. De verpleegkundige werkte in een beschermde woonvorm voor mensen met psychiatrische problematiek.

Lees ook: Beroepsverbod voor verpleegkundige reanimatiezaak

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.