Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Verpleegkundige ontslagen na weigeren reanimatie

Een verpleegkundige van het Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG) is ontslagen omdat ze weigerde een 72-jarige patiënt die onwel was geworden te reanimeren.
reanimatie
De verpleegkundige is ontslagen omdat ze haar patiënt niet reanimeerde.

Dit meldt Dagblad van het Noorden. De verpleegkundige dacht dat de patiënt door de reanimatie een gruwelijke dood zou sterven. In augustus 2015 was het druk op de afdeling waar de 63-jarige verpleegkundige werkte. Ze stonden er met drie verpleegkundigen, in plaats van de gebruikelijke vier. De verpleegkundige had een patiënt in behandeling van 72 jaar oud, met darmkanker en uitzaaiingen in de lever. Hij lag aan te sterken voor een operatie die hij in het UMCG zou ondergaan. Het viel de verpleegkundige naar eigen zeggen al op dat de man veel zieker was dan in de rapportages was beschreven. ‘Ik trof de heer al zeer benauwd en slecht aan, toen ik de avonddienst startte’, vertelt zij tijdens de tuchtzaak, die ze zonder advocaat of andere juridische ondersteuning deed. Friso Raemaekers, lid van de ledenraad van V&VN en aanwezig bij de rechtszaak en deed hiervan verslag op Twitter.

Nare ervaringen met reanimatie

Vervolgens zet de verpleegkundige de patiënt op de po-stoel, om ontlasting te produceren. Ze loopt kort uit de eenpersoonskamer om schoon beddengoed te pakken. Als ze terugkomt zit de patiënt scheef op de po-stoel en gaat het duidelijk niet goed met hem. Ze besluit hem niet te reanimeren, ondanks dat ze weet dat de patiënt in zijn dossier een ‘volledig reamimatiebeleid’ had, en ze dus eigenlijk moet starten met reanimeren. Dit deed ze niet, omdat ze het gevoel had dat dit geen passende zorg zou zijn. ‘Bij een reanimatie zou de sondevoeding omhoog zijn gekomen en zou hij voor de tweede keer een verschrikkelijke dood zijn gestorven’, aldus de verpleegkundige. Ze sprak uit ervaring: ze had al meerdere reanimaties meegemaakt en daar nare ervaringen aan overgehouden. Toen ze merkte dat meneer overleden was, riep ze haar collega’s erbij. Op hun vraag of de patiënt niet gereanimeerd moest worden, antwoordde ze: ‘Nee!’. Zij was in de veronderstelling dat iedereen wist hoe slecht het ging met de man. Ze wist overigens niet dat de patiënt overgeplaatst zou worden voor een darmoperatie.

Verwijtbaar handelen

Volgens IGZ was de verslaglegging in het dossier te summier en het handelen van de verpleegkundige verwijtbaar, omdat de patiënt volgens de stukken opgenomen was voor herstel. ‘De volgende keer zou ik direct iedereen reanimeren’, vertelt de verpleegkundige tijdens de rechtszaak, ‘Maar ik zou niemand een verschrikkelijke dood toewensen. Als ik uitsluitend volgens protocol zou werken, zonder na te denken. Ben ik dan een goede verpleegkundige?’ staat in een rechtbankverslag op Twitter te lezen. Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg had ze niet zelf die beslissing mogen nemen, maar er een arts bij moeten roepen, meldt Dagblad van het Noorden. De vrouw heeft veertig jaar als verpleegkundige gewerkt, en is na het incident ontslagen. Ze geeft aan niet meer als verpleegkundige te willen werken. ‘Ik heb veertig jaar met veel plezier in de zorg gewerkt. Maar zoals dit is gegaan… Ik ben zonder dat er met mij is gesproken zomaar ontslagen en krijg nu ook nog deze tuchtzaak.’ De uitspraak is over zes weken.

2 REACTIES

  • En dat bepaal jij ?????

   Maak nooit keuzes voor andere. Jullie zijn niet het zelfde. Ik denk dat de patiënt dat prima zelf kan en zo niet mag de patiënt zelf kiezen wie zijn mag bemoeien met het maken van keuzes en beslissingen.

   Maar jij gaat niet keuzes maken voor andere.En het ziektebeloop en ziekte beleving ervaart de patiënt en niet jij vandaar dat jij geen moeite hebt met het plaatsen van een reactie.
   In de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst
   (Wgbo) staat dat de patiënt voor elke geneeskundige behandeling toestemming moet geven

   De mens heeft rechten TIGGI. Blijf van onze mensenrechten en mensenlevens af.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.