Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Verpleegkundige ontsmet handen niet voor of na smartphonegebruik’

Het grootste deel van de bezoekers van Nursing.nl ontsmet haar handen niet vóór of na het gebruik van haar smartphone tijdens het werk. Dat blijkt uit een poll onder ruim 300 verpleegkundigen.
‘Verpleegkundige ontsmet handen niet voor of na smartphonegebruik’
Foto: ANP

Bijna driekwart (74 procent) van de verpleegkundigen ontsmet haar handen niet voor of na het gebruik van haar smartphone. Ongeveer 16 procent van de verpleegkundigen geeft aan dat soms te doen, het kleinste deel (10 procent) geeft aan nooit haar handen te ontsmetten voor of na ze haar telefoon heeft gebruikt voor werkdoeleinden.

Richtlijn in de maak

Eerder bleek al uit een literatuurstudie van chirurg Wietse Zuidema dat niet alleen smartphones van artsen een potentiële bron van infecties zijn, maar ook de mobieltjes van verpleegkundigen veel bacteriën bevatten. Volgens de onderzoekers zou het handig zijn als er een richtlijn komt voor het gebruik van smartphones binnen de dagelijkse klinische praktijk. Bij de Werkgroep Infectie Preventie (WIP) – de vereniging die in Nederland de belangrijkste richtlijnen op het gebied van infectiepreventie maakt – staat het onderwerp op de agenda. ‘Het probleem is wel dat er weinig tot niks over bekend is en dat maakt het maken van een richtlijn lastig. Het is nog niet bekend wanneer de revisie van de richtlijn wordt afgerond, er is nog geen concept beschikbaar.’

Congres Infectieziekten

Hoe kun je als verpleegkundige infectieziekten tot een minimum beperken en bestrijden? Kom naar het congres Infectieziekten, op 8 mei 2014 in De Reehorst te Ede! Meer informatie.

1 REACTIE

  1. Pen, toetsenbord en muis ook maar gelijk in onderzoek nemen. En iedere keer handen desinfecteren … Problematisch want wij hebben 4 verschillende pennen, zou ik tussendoor ook moeten desinfecteren? En natuurlijk de afdelingstelefoon, de pieper en hoe zou het met d nietmachine zijn?
    Ik las elders, het zou pas vreemd zijn indien er geen bacterien gevonden werden, smart phones en pennen en … zijn over het algemeen niet steriel en hoeven dit niet te zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.