Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Verpleegkundige op YouTube vaak dom of lustobject

Van de tien meest bekeken YouTube filmpjes over verpleegkundigen, worden ze in meer dan de helft afgeschilderd als een domme incompetent of als een lustobject. Dat blijkt uit Iers onderzoek.
Verpleegkundige op YouTube vaak dom of lustobject

Zo blijft er een kloof ontstaan tussen wat het grote publiek denkt van een verpleegkundige en wat het vak in de praktijk inhoudt, zo menen de Ierse onderzoekers van de School of Nursing, Midwifery and Health Systems van het University College in Dublin. Volgens hen moeten verpleegkundigen, beroepsverenigingen en/of vakbonden de kracht van YouTube vaker moeten gebruiken om het verpleegkundig beroep in een positief daglicht te zetten.

Analyse van filmpjes
De onderzoekers vonden de meest bekeken video’s over verpleegkundigen op YouTube door te zoeken op de trefwoorden ‘nurses’ en ‘nursing’. Zij vonden 96 video’s die tussen de 61,695 en 901,439 maal bekeken waren. De onderzoekers analyseerden de 10 best bekeken filmpjes tot in de kleinste details. ‘De verpleegkundige werd in de verschillende filmpjes afgebeeld op drie manieren,’ vertelt onderzoeker Gerard Fealy in een persbericht. ‘Als een ervaren en goed opgeleide deskundige, als een lustobject en als een domme incompetent.’ De tien meest bekeken video’s waren vooral reclamespotjes, promotionele video’s van scholen, fragmenten uit televisieseries en (teken-)films. Vier van de tien bekeken video’s waren geplaatst door verpleegkundigen zelf. In deze filmpjes werd de verpleegkundige vooral gepresenteerd als goed opgeleid, slim en technisch onderlegd. In alle andere filmpjes werd de verpleegkundige vooral afgeschilderd als dom blondje, of als lustobject.

Lobby voor een beter imago
‘Onze studie toont dus aan dat YouTube zich niet onderscheid van andere massamedia, als het gaat om negatieve en vernederende stereotyperingen van verpleegkundigen,’ aldus Fealy. ‘En onderschat niet hoe dergelijke stereotypen invloed hebben op het algehele imago van verpleegkundigen, zeker onder jongeren.’ Volgens Fealy zouden beroepsverenigingen en vakbonden meer moeten lobby’en om hun beroepsgroep te beschermen en promoten op een positieve manier. Ook zouden verpleegkundigen zélf YouTube meer moeten gebruiken om leuke, positieve filmpjes over zichzelf en hun werk te uploaden.

Onderzoek
Verdere bevindingen uit de studie worden gepubliceerd in het augustusnummer van het Journal of Advanced Nursing. Een abstract vind je alvast hier.

Nurse.com
Door: redactie Nursing, Nienke Berends

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursingNursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.