Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Verpleegkundige: ‘Organiseer elk jaar actiedag voor verpleegkundigen’

Maak van 20 november een jaarlijkse actiedag voor verpleegkundigen, zegt de verpleegkundige die 2 jaar geleden een actiedag tegen de administratielast organiseerde. 'Het vak heeft nu de wind mee, dus laten we doorpakken.'
Als het aan verpleegkundige Caroline Smeets ligt zijn dit soort acties van afgelopen woensdag pas het begin geweest van een jaarlijkse actiedag voor verpleegkundigen.

Het was afgelopen woensdag 20 november toen verpleegkundigen massaal actievoerden voor een betere ziekenhuis-cao. De actiedag onder het motto ‘Meer zorg, minder papier,’ waarop verpleegkundigen een dag lang geen onnodige administratie deden, was in 2017 óók op 20 november.

Initiatiefneemster van ‘Meer zorg, minder papier’ was Caroline Smeets, toen wijkverpleegkundige, nu kwaliteitsverpleegkundige extramuraal. Zij vindt 20 november een uitstekende datum voor een jaarlijks terugkerende actiedag.

Een jaarlijkse actiedag voor verpleegkundigen, hoe zie je dat voor je? Elk jaar op 20 november zondagsdiensten draaien?

‘Nee, wél elk jaar op 20 november aandacht vragen voor wat verpleegkundigen nodig hebben om hun werk te kunnen doen. Wat belemmert ons om goede zorg te verlenen en hoe kunnen we die knelpunten aanpakken? Met elk jaar een nieuw thema.

Misschien moet het volgend jaar over de vergrijzing gaan en hoe die de werkdruk voor verpleegkundigen verhoogt. In de regio waar ik werk, de Hoeksche Waard, neemt het aantal mensen met dementie sterk toe, terwijl veel jongeren wegtrekken uit het gebied. Dus steeds complexere zorg komt op de schouders van steeds minder zorgverleners.

Elk jaar vieren we op 12 mei het vak op de Dag van de Verpleging. Laten we elk jaar op 20 november vraagstukken aankaarten, zodat de urgentie om verpleegkundigen te ondersteunen zichtbaar blijft. De rek is uit ons vak en die boodschap moeten we blijven herhalen totdat er echt iets verandert. Ik wil graag in gesprek met V&VN en met vakbonden over hoe zo’n actiedag jaarlijks te organiseren.’

En dan een jaarlijkse actiedag voor alle verpleegkundigen, en niet alleen degenen die in het ziekenhuis werken?

‘Zeker. Afgelopen woensdag was wat mij betreft pas het begin.

Wat gebeurde er allemaal afgelopen woensdag tijdens de landelijke actiedag cao ziekenhuizen? De Nursing-redactie hield de hele dag door contact met verschillende actievoerende verpleegkundigen in Nederland. Lees het liveblog hier terug.

Ik begrijp wel waarom juist verpleegkundigen in het ziekenhuis zo massaal actievoerden en de onderhandelingen voor een nieuwe cao VVT rustiger zijn verlopen. Ik heb zelf bijna tien jaar in een ziekenhuis gewerkt. Als verpleegkundige wordt je stem daar veel minder gehoord dan in de wijk.

Ik liep in het ziekenhuis tegen muren aan, daarom ging ik naar de wijk. Ik was er klaar mee dat als ik iets wilde veranderen ik altijd eerst langs de medische staf moest. In de wijk is minder hiërarchie en wordt mijn visie als verpleegkundige wel gewaardeerd.

Ik denk dat veel verpleegkundigen die werkzaam zijn in het ziekenhuis het gevoel hebben niet optimaal tot bloei te komen. Daar zit volgens mij ook hun frustratie.

Tegelijk hebben we dat ook zelf laten gebeuren. We hadden veel eerder kunnen zeggen, we pikken het niet dat er in de raad van bestuur geen verpleegkundige zit. Zoals we het ook niet hoeven te pikken, maar wat ik helaas wel ervaar, dat werkgevers en zorgverzekeraars om formulieren blijven vragen waarvan we eerder afspraken dat ze niet meer nodig zijn.

Dus kom op, praat niet alleen met je collega’s over knelpunten maar stuur signalen naar je bestuur, net zolang tot ze luisteren. Dankzij de inzet van duizenden verpleegkundigen en de steun van heel veel Nederlanders heeft het vak nu de wind mee. Laten we dan ook echt doorpakken.’

Levert een jaarlijkse actiedag voldoende op? De acties van afgelopen woensdag organiseren heeft verpleegkundigen veel tijd en energie gekost, en toch komt de minister niet met meer geld over de brug.

‘We moeten niet cynisch worden. Verpleegkundigen hebben enorm veel steun gekregen. De hashtag #levedeverpleegkundige was binnen een mum van tijd trending. Het regende dankbetuigingen voor verpleegkundigen. Hopelijk zien door die positieve aandacht meer jongeren in wat een prachtig vak het is. De waardering kunnen we in ons voordeel gebruiken.

De minister heeft bovendien wel een verkenner aangesteld. Dus het kan toch niet anders dan dat verpleegkundigen die werkzaam zijn in het ziekenhuis in ieder geval meer krijgen dan ze zonder hun acties zouden hebben gehad.’

Wat heb je deze 20e november zelf gedaan om je vakgenoten in het ziekenhuis te ondersteunen?

‘Ik heb met deskundigen gesproken over het verminderen van de regeldruk. En ik heb mijn uniform buiten gehangen, om de actie van verpleegkundige en zorgblogger Tommie Niessen te steunen.’

2 REACTIES

  1. De minister heeft een verkenner aangesteld, m.a.w. een vertragingstechniek die zijn vruchten gaat afwerpen. Is men nog blij mee ook. Het onderwijs krijgt zonder problemen miljoenen extra,salarissen vliegen daar omhoog, maar de zorg krijgt een verkenner. En wil men a.u.b. ophouden met die flauwekul van een verpleegkundige in de Raad van Bestuur. De bedrijfseconomische,financiële en juridische kennis van een verpleegkundige kunnen we gerust op nul stellen, laat staan dat men de politieke spelletjes door heeft. Als je al invloed wil hebben ga dan in de ondernemingsraad, maar ook daar zakt menig verpleegkundige door het ijs, niet zakelijk, geen kennis van zaken en vaak emotioneel.Observatie uit eigen ervaring.

  2. Lees alle reacties
  3. Sommige denken dat nu wet BIG 2 van tafel is alles is geregeld . Echt niet!
    Geef door aan de actiegroep wet BIG in de overgang waar Functiedifferentatie nu nog plaats vind zonder overleg met de werkvloer.
    We hebben inderdaad de wind mee maar dan moeten we wel alle zeilen bijzetten.
    Anders krijgen we het Top down door de strot geduwd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.