Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleegkundige: ‘Pieper doet het regelmatig niet’

Het merendeel van de collega's heeft wel eens last van een pieper die hapert. Dat blijkt uit een poll op Nursing.nl waar ruim 400 bezoekers op stemden.
Ook zijn er collega's die last hebben van 'spookbellen': dan gaat een pieper af terwijl niemand belde. Foto: Arno Massee.

De poll kwam online naar aanleiding van een bericht eind december, waarin stond dat gespecialiseerde hulp voor een in levensgevaar verkerende patiënt in MC Slotervaart twaalf minuten op zich liet wachten, omdat een pieper haperde. De patiënt heeft het niet gered.

Poll

Nursing besloot aan lezers voor te leggen hoe vaak zij te maken krijgen met piepers die het niet doen, die haperen of anderszins kuren vertonen. Van de ruim 400 stemmers op de poll gaf 55% aan daar regelmatig last van te hebben, 34% soms. Zo zegt Belinda op de Facebookpagina van Nursing: ‘Helaas haperen onze systemen wel eens. De zorg krijgt het dan op z’n bord. Erg frustrerend moet ik zeggen.’ Een andere reageerder heeft wel eens last van ‘spookbellen’: ‘Dan gaat je pieper af, terwijl er niet gebeld is. Ook heel irritant!’ 11% van de pollstemmers heeft nooit last van een falend piepersysteem.

Onveilige situatie

In het MC Slotervaart zou al langere tijd een zeer onveilige situatie bestaan door het niet functioneren van het piepersysteem. De brief van de calamiteitencommissie van het ziekenhuis die Het Parool in handen kreeg bevat twee voorbeelden van falende piepers in de dagen na het sterfgeval. Een keer weigerde de pieper van de assistent chirurgie, ‘waardoor het hem veel moeite en tijd heeft gekost te achterhalen waar de oproep vandaan kwam. Gelukkig bleek het deze keer loos alarm’. Later gebeurde precies hetzelfde met de reanimatiepieper van de reanimatiecoördinator.

1 REACTIE

  1. Reanimatiecoördinator is een administratieve functie,deze persoon verzorgt scholing en onderwijs en controleert de karren e.d. Deze persoon neemt niet deel aan reanimaties, dus kan zijn pieper nooit geweigerd hebben,want die heeft hij niet, althans geen reanimatiepieper. Ten tweede is een patiënt niet in levensgevaar, de patiënt is dood en we proberen hem/haar weer tot leven te wekken,dat zegt de term re-animatie ook. Zoals dit allemaal verwoord is in o.m Nursing en het Parool laat zien dat men de klok heeft horen luiden, maar evident niet weet waar de klepel hangt. Met journalistiek heeft dit allemaal niets te maken, maar vooral met kletspraatjes rond de borreltafel en het ontbreken van een kritische geest.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.