Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Verpleegkundige praat mond voorbij tegen politie’

In contact met politie en justitie schenden verpleegkundigen vaak hun beroepsgeheim terwijl er geen enkele reden voor is. Dat zegt forensisch arts en strafrechter Wilma Duijst in Nursing juni.
'Verpleegkundige praat mond voorbij tegen politie’

In de handreiking ‘Beroepsgeheim’ die begin dit jaar is gepresenteerd, is veel aandacht voor het contact tussen verpleegkundigen en politie/justitie. Wat vertel je hen wel, en wat niet? Duijst promoveerde op het medisch beroepsgeheim, en ontdekte dat veel verpleegkundigen worstelen met het beroepsgeheim in combinatie met politie en justitie. ‘Want ook tegenover hen geldt het beroepsgeheim,’ aldus Duijst. Dat schrijft de handreiking ook voor. ‘Het belang van het beroepsgeheim gaat in beginsel boven het belang van de waarheidsbevinding, zoals opsporing in kader van een misdrijf,’ staat daarin te lezen.

Begin februari presenteerden beroepsvereniging V&VN en vakbond NU’91 handreikingen over het beroepsgeheim voor verpleegkundigen en verzorgenden. Lees meer>>>

Burgerplicht

Verpleegkundigen vinden het lastig om een patiënt binnen te krijgen die een strafbaar feit heeft gepleegd, vertelt Duijst. ‘Ze willen heel graag met de politie praten. Ik hoor vaak: “Ik ben verpleegkundige, maar ik heb ook een burgerplicht.” Maar die burgerplicht weegt minder zwaar dan de professionele plicht. Als het gaat om de politie, reikt het beroepsgeheim verder dan verpleegkundigen denken, benadrukt Duijst. ‘Je moet gewoon altijd zwijgen over zaken die je ziet in je functie als verpleegkundige.’

Ze beseffen het niet

Wat haar vooral stoort, is de vanzelfsprekendheid waarmee sommige collega’s met de politie praten. ‘Soms hoeven agenten niet eens wat te vragen. Dan wordt er bijvoorbeeld heel veel geld gevonden en hoor ik een verpleegkundige zeggen dat ze het tegen de politie moeten vertellen. Ik spreek de collega’s er voortdurend op aan, maar vaak beseffen ze het helemaal niet dat ze daarmee al het beroepsgeheim schenden.’

Wat vertel je politie en justitie, en wat niet? Je leest het binnenkort hier op Nursing.nl.

Ook Sandra heeft wel eens moeite met het beroepsgeheim, vertrouwt ze ons toe.

3 REACTIES

 1. Het blijft een afweging welk belang groter weegt,
  Wanneer je als hulpverlener iets verzwijgt wat jezelf of een ander in gevaar kan brengen dan ben je niet juist bezig. 
  Laten we een voorbeeld noemen: Je krijgt een patiënt binnen op de SEH (zelf verwijzer) en deze heeft een vuurwapen op zak (vuurwapen gevaarlijk , agressie). Dan dien je voor je eigen veiligheid te kiezen en dit te melden bij de politie. 
  Natuurlijk heb je altijd te maken met je beroepsgeheim echter zijn er wat uitzonderingen waarbij je zeer zeker bepaalde informatie kan doorspelen.

 2. Lees alle reacties
 3. als je nu het nieuws volgt blijken de artsen van de piloot die het vliegtuig heeft laten crashen de schuldvraag bij hun liggen. Zij moesten zijn baas op de hoogte stellen van het mogelijk gevaar. Elk verhaal krijgt zo dus weer ern andere wending.

 4. Het is anders simpel genoeg… In bginsel vetrtel je een opsporingsambtenaar helemaal niets over de status/situatie van de patiënt. Dat is simpelweg niet toegestaan. Het is dus zaak de xdruk van de betreffende opsporingsambtenaar te weerstaan.
  <div id=’__zsc_once’> </div>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.