Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundige promoveert cum laude met onderzoek naar delirium

Mark van den Boogaard is de eerste verpleegkundige in Nederland die cum laude promoveert. Hij is IC-verpleegkundige en wetenschappelijk onderzoeker bij het UMC St Radboud.

Van den Boogaard ontving op 2 april zijn doctorsbul voor zijn onderzoek naar delirium bij IC-patiënten.

 

Delirium

Mark van den Boogaard deed onderzoek naar delirium bij IC-patiënten. Het onderzoek toont aan dat voormalig IC-patiënten die een delier hebben doorgemaakt ook op langere termijn nog problemen hebben met hun geheugen en concentratie. Hun algemene kwaliteit van leven is gelijk aan die van patiënten die niet delirant zijn geweest tijdens de IC-opname. Om hoogrisicopatiënten te kunnen identificeren, ontwikkelde Van den Boogaard een voorspelmodel voor delirium. Dit model voorspelt – beter dan behandelend artsen en verpleegkundigen dit kunnen – wat de kans is dat de patiënt delirant wordt tijdens de IC-opname. Patiënten met een verhoogd risico worden in dit onderzoek vervolgens preventief behandeld met medicijnen. Dit leidt tot minder delirante patiënten, minder heropnames en een betere kans op overleving, vooral in de groep met het hoogste risico.

 

Bron: Radboud Universiteit

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.