Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundige reinigt smartphone vrijwel nooit

De smartphone en tablet lijken niet meer weg te denken uit de zorg, maar over hygiënisch omgaan met deze apparaten wordt nog niet veel nagedacht, blijkt uit een poll van Zorgvoorbeter.nl.
1smartphonezorg.jpg
Foto: Arno Massee

3 tips voor het reinigen van je smartphone

Uit een poll waar 457 zorgprofessionals op reageerden blijkt dat 77 procent van de verzorgenden en verpleegkundigen vanuit de werkgever verplicht is om onder werktijd een smartphone of tablet te gebruiken, maar dat in slechts 10 procent van de organisaties richtlijnen zijn voor het hygiënisch gebruik. En dat terwijl mobiele communicatiemiddelen een bron van micro-organismen vormen die schadelijk kunnen zijn voor de cliënt, aldus het nieuwsbericht op Zorgvoorbeter.nl.

Handhygiëne

Uit de poll die 457 zorgprofessionals invulden blijkt dat 22 procent de smartphone gebruikt zonder er bij na te denken en dat nog eens 28 procent de telefoon soms gebruikt tijdens handelingen tijdens de cliënt zonder handhygiëne toe te passen. Als je daarbij bedenkt dat 22 procent de smartphone of tablet een keer per week reinigt, 18 procent slechts een keer maand en 35 procent helemaal nooit, dan kun je je misschien wel voorstellen dat je met die telefoon een heleboel micro-organismen aan het verplaatsen bent. Bekijk de uitgebreide resultaten van de poll.

Hygiënisch gebruik van telefoon 

Conny Moons, expert hygiëne op Zorg voor Beter, reageert enigszins verbaasd op het aantal zorgprofessionals dat een smartphone moet gebruiken in het werk, maar hierbij geen instructies krijgt en het apparaat ook niet regelmatig schoonmaakt. ‘Op dit moment wordt het hygiënisch gebruik van smartphones en tablets in maar 19 procent van de teams besproken. Dit zou eigenlijk in elk team moeten gebeuren.’ 

Zie ook: 3 tips voor een schone smartphone tijdens je werk

‘Gebruik helemaal geen mobiel’

In 2015 adviseerde de Werkgroep Infectiepreventie verpleegkundigen nog om tijdens het werk geen mobiele telefoon of tablet bij zich te dragen, tenzij dit noodzakelijk is voor de werkzaamheden. De motivatie om geen smartphones en andere mobiele communicatiemiddelen als tablets te gebruiken tijdens patiëntgebonden werkzaamheden, is dat deze gecontamineerd kunnen worden met micro-organismen. Daardoor is er kans op overdracht van micro-organismen via de handen. Hetzelfde geldt voor COW’s.

‘Geen mobiel is niet meer van deze tijd’

‘Een heel duidelijk advies, maar in deze tijd niet meer haalbaar,’ vindt Conny Moons. ‘In de thuiszorg en in verpleeghuizen worden smartphones en tablets voor allerlei werkgerelateerde zaken gebruikt. Dat is hartstikke goed, want ze kunnen in het werk ondersteunen.’ Bij het gebruik van een smartphone of tablet heeft handhygiëne de grootste prioriteit, aldus Conny Moons. Zowel voor als na het gebruiken van een mobiel communicatiemiddel moet je je handen goed reinigen. Volgens de Werkgroep Infectiepreventie kun je het gebruik van een mobiel apparaat tijdens werkzaamheden zien als het beëindigen en opnieuw aangaan van handcontact met de cliënt. In de praktijk zal dit echter niet altijd lukken, het goed schoonmaken is dan extra belangrijk.

Zie ook: Favoriete apps van verpleegkundigen 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.