Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Verpleegkundige schendt zwijgplicht en krijgt waarschuwing

Een psychiatrisch verpleegkundige krijgt een waarschuwing omdat hij privacygevoelige informatie over een patiënt heeft verstrekt. Dat oordeelt het Regionaal Tuchtcollege in Den Haag.
privacy
stock.adobe.com

Nadat de patiënt enkele dagen opgenomen was geweest op de Spoedeisende Hulp Psychiatrie (SEHP), belde zijn ex-vrouw naar die afdeling. Ze wilde weten of het veilig was om de kinderen bij haar ex-man te laten. De verpleegkundige heeft daarop geantwoord dat er geen reden was om aan die veiligheid te twijfelen. Daarmee heeft hij impliciet toegegeven dat de patiënt daadwerkelijk opgenomen was geweest, en heeft hij onbedoeld privacygevoelige informatie verstrekt. Volgens de patiënt heeft dit verstrekkende gevolgen gehad.

Zwijgplicht doorbreken

In het protocol ‘Toestemming verstrekken informatie aan/door derden’ van de betreffende instelling staat dat de behandelaar alleen met toestemming van de patiënt zijn zwijgplicht mag doorbreken. Een uitzondering is een situatie waarin er sprake is van huiselijk geweld of kindermishandeling. De verpleegkundige geeft aan dat hij niet direct tegen de vrouw heeft gezegd dat hij geen informatie kon verstrekken, omdat hij ook de zorgplicht heeft om de veiligheid van de kinderen in te schatten. Volgens het Tuchtcollege was dat in deze situatie niet noodzakelijk.

Vorig jaar is de privacywet in Nederland aangepast. Wat heeft dit betekend voor de zorg? Nursing geeft antwoord op 4 veel gestelde vragen.

Overvallen door telefoontje

Bij het kiezen van de maatregel heeft het tuchtcollege rekening ermee gehouden dat de verpleegkundige min of meer overvallen werd door het telefoontje. Volgens het college staat daar wel tegenover dat het ‘bij de professionele attitude past om hiertegen bestand te zijn’. Omdat de verpleegkundige aangeeft van de situatie te hebben geleerd, is een waarschuwing in dit geval voldoende, oordeelt het college.

Lees ook de volledige uitspraak van het Regionaal Tuchtcollege.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Gezegd wordt dat het verstrekkende gevolgen had, maar daar wordt verder niet op in gegaan en ik kan ze niet bedenken, dus ik vraag me af……
    De reactie van mari kan ik me wel voorstellen, maar is weer helemaal de andere kant op. Reageren op telefoontjes is een lastige kwestie, m.n. omdat je niet weet wie er echt aan de andere kant van de lijn zit. Voorzichtigheid is derhalve geboden en de waarschuwing lijkt me terecht, mede omdat de patiënt niet meer opgenomen was en het inschatten van de veiligheid van de kinderen niet op het gebied van de verpleegkundige ligt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.