Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Verpleegkundige: signaleer overbelasting bij mantelzorgers

Er moet een speciaal meetinstrument komen waarmee verpleegkundigen overbelasting bij mantelzorgers kunnen signaleren.
Verpleegkundige: signaleer overbelasting bij mantelzorgers

Dat is een van de aanbevelingen uit het onderzoeksrapport ‘Mantelzorgondersteuning in het ziekenhuis’, uitgevoerd door drie studenten hbo-v van de Christelijke Hogeschool Ede, in opdracht van het Expertisecentrum Mantelzorg. Het onderzoek is uitgevoerd onder verpleegkundigen van de vakgroep Geriatrie van V&VN.

Overbelaste mantelzorger
Uit het onderzoek bleek dat geriatrieverpleegkundigen veel kennis hebben van de situatie van de mantelzorgers van hun patiënten, dat ze een (over)belaste  mantelzorger herkennen en ook regelmatig doorverwijzen naar bijvoorbeeld het Steunpunt Mantelzorg. Toch is er veel behoefte aan extra tijd voor de mantelzorgers én een bruikbaar instrument of methode voor het meten van (over)belasting. Ook pleiten ze voor meer aandacht vanuit de basisopleidingen voor de ondersteuning van familie en andere mantelzorgers van patiënten.

Zieke familieleden of naasten
Uit onderzoek blijkt dat in Nederland 3,5 miljoen mantelzorgers zijn. Van deze groep verlenen 2,6 miljoen meer dan 8 uur per week mantelzorg. Langdurige en intensieve zorg wordt door 1,1 miljoen mantelzorgers gegeven.

Bekijk hier het volledige onderzoek Mantelzorgondersteuning in het ziekenhuis

Expertisecentrum Mantelzorg  / V&VN
Door: redactie Nursing

7 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Zowel intramuraal als extra muraal zijn de mantelzorgers vaak op hoge leeftijd….als ze er al zijn. Waar gaat het heen als de PGB en IB ook nogeens gekort wordt. Lijstjes…foei toch, wat echt nodig is; geld uit Den Haag en laat het de mensen zelf beslissen hoe ze het besteden. Misschien is de registratie niet goed en kan daar naar gekeken worden?

  3. Moeten we nu overal lijstjes voor krijgen? Waar is onze professionaliteit gebleven met onze brede kijk ?? Zijn we zo diep gezonken of heeft men een lage dunk van ons? In de thuiszorg hebben we nauw contact met mantelzorgers en signaleren we volgens mij die overbelasting echt wel! We hebben al lijstjes voor decubitus, gewicht, vallen, medicatie etc NOG MEER??

  4. Overbelasting bij mantelzorgers?? Dan zal ik in een verkeerd tehuis werken denk ik want bij ons zie je maar heel weinig mantelzorgers. Familie laat osn liever de dingen oplappen dan dat zij dat doen.
    Als hun ouder nieuwe kleren nodig heeft, ziekenhuisbezoekjes etc dan moeten we veel moeite doen om dat vaak voor elkaar te krijgen.

  5. ik werk in de thuiszorg en bij mijn werkgever hebben wij een project opgestart met aandacht voor de overbelaste mantelzorger. helaas is hier maar een beperkt budget voor beschikbaar. het zou mooi zijn voor de overheid dat zij hier meer geld ter beschikking voor zouden stellen…
    maar ja.. te korten in de zorg.. waarom dan aandacht voor de mantelzorg

  6. Opname in een instelling kan een (al dan niet tijdelijke) ‘verlichting’ betekenen voor mantelzorgers. Maar als de patiënt weer naar huis gaat: hebben we als verpleegkundigen dan genoeg oog voor te verwachten overbelasting van de mantelzorger(s) in de thuissituatie? Ik denk dat dáár het bepleite meetinstrument zich op moet richten. En dat dáár in de overdrachtrapportage aan de thuiszorg óók aandacht aan besteed moet worden!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.