Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundige ontving geld van patiënt in terminale fase en is geschrapt uit BIG-register

Een verpleegkundige heeft een groot geldbedrag van een patiënt in de terminale fase ontvangen. Ze mag het beroep nooit meer uitoefenen, bepaalde het Regionaal Tuchtcollege.
Foto Fotolia

De inmiddels overleden patiënt had slokdarmkanker en kreeg nachtzorg van de destijds als ZZP’er werkende verpleegkundige. Er was op die momenten niemand anders aanwezig.

Op 5 verschillende dagen en tijdstippen zijn bedragen overgemaakt van de bankrekening van de patiënt naar die van de verpleegkundige, ontdekte zijn familie. In totaal ging het om €14.800.

‘Misbruik’

De inmiddels oud-verpleegkundige beweert dat de patiënt zelf geld heeft overgemaakt, nadat zij hem had verteld hoe weinig ze verdiende. Het Regionaal Tuchtcollege vindt dit niet waarschijnlijk gezien de verwardheid van de man en het feit dat het geld op 5 verschillende momenten is overgemaakt.

Wat er precies is gebeurd valt nu niet te bewijzen, maar de oud-verpleegkundige heeft hoe dan ook misbruik gemaakt van de afhankelijke positie van de patiënt, aldus het tuchtcollege.

Oordeel Tuchtcollege

Zij heeft dit toegegeven en een deel van het geld terugbetaald (en afgesproken de rest in termijnen te betalen) maar ze mag gezien de ernst van de klacht desondanks nooit meer werken als verpleegkundige. Ook omdat ze het geld meteen doorsluisde naar een andere bankrekening, en pas bekende toen familieleden ontdekten dat er geld was verdwenen.

De oud-verpleegkundige hangt nog meer boven het hoofd: ze moet voor de politierechter komen vanwege verdenking van diefstal.

Lees hier de volledige uitspraak in deze zaak.

Onlangs werd nog een verpleegkundige vanwege diefstal geschrapt uit het BIG-register. Lees waarom het tuchtcollege vreest dat zij dit nog een keer zou doen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.