Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundige steelt en gebruikt opiaten tijdens dienst: nooit meer in BIG-register

Een verpleegkundige die herhaaldelijk opiaten stal en gebruikte tijdens zijn diensten, mag zich nooit meer inschrijven in het BIG-register. Dat besliste het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Den Haag.
silhouet van verpleegkundige achter bedgordijn tijdens nachtdienst
Foto: Arno Massee

Een verpleegkundige krijgt de zwaarste tuchtmaatregel opgelegd: zijn inschrijving in het BIG-register wordt doorgehaald en hij mag zich nooit meer inschrijven. Dat is niet voor niks: over een periode van enkele jaren steelt en gebruikt hij opiaten tijdens zijn diensten bij verschillende zorginstellingen.

Verward en schichtig

Het opiatengebruik blijft niet onopgemerkt. Collega’s melden dat de verpleegkundige zich op verschillende momenten afwijkend gedraagt: hij is soms veel weg van de afdeling, wordt onwel, transpireert, trekt wit weg, is verward, wazig en schichtig, neemt geen instructies meer aan en kan geen infuus meer prikken.

2 keer ontslagen

Nadat de verpleegkundige door 2 werkgevers ontslagen wordt, stelt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in 2019 een onderzoek in en voert enkele gesprekken met de verpleegkundige. Hij erkent zijn verslavingsprobleem en gaat in ambulante behandeling bij een verslavingsinstelling. Hij maakt een aantal afspraken met de inspectie. Zo moet hij het vroegtijdig melden als hij weer in de directe patiëntenzorg wil gaan werken.

Terugval en opname in de kliniek

In november houdt de verpleegkundige zich niet aan die afspraak: hij werkt weer een nachtdienst in een verpleeghuis en meldt dit pas achteraf bij de inspectie. De inspectie vraagt hem op gesprek, en in dat gesprek biecht hij op dat hij die maand toch weer opiaten heeft gestolen en gebruikt tijdens een dienst. Vanwege deze terugval laat hij zich begin 2020 zeven weken opnemen in een verslavingskliniek.

Zijn leven beteren

De inspectie laat medio 2020 een psychiater onderzoek doen naar de verslavingsproblematiek en mogelijke andere psychische problemen van de verpleegkundige. Die stelt vast dat de prognose voor behandeling goed is, maar dat er wel risicofactoren voor een terugval zijn. Dit, gecombineerd met het feit dat de verpleegkundige goed meewerkt aan het onderzoek, geeft de inspectie ‘voorzichtig vertrouwen’ dat de verpleegkundige zijn leven zou kunnen beteren.

Zichzelf geïnjecteerd met weggegooide medicatie

In januari 2021 krijgt de inspectie echter weer een melding dat de verpleegkundige is ontslagen vanwege diefstal en gebruik van opiaten tijdens zijn diensten. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat hij in verschillende instellingen weer opiaten heeft gestolen. In een ziekenhuis heeft hij zelfs medicatie weggenomen uit een ton waarin besmet operatie-afval werd weggegooid en heeft hij dit bij zichzelf geïnjecteerd tijdens zijn dienst.

Niet uitgevoerde urinecontroles

Tijdens een gesprek met de inspectie in januari 2021 ontkent de verpleegkundige dat in eerste instantie allemaal, maar later geeft hij het toch toe. Ook biecht hij op dat hij negatieve urinecontroles heeft doorgegeven aan de inspectie die niet zijn uitgevoerd. Naar aanleiding van het tweede onderzoek dient de inspectie een tuchtklacht in.

‘Zichzelf niet in de hand’

Als reactie op de tuchtklacht schrijft de verpleegkundige dat hij niet van plan is ooit nog in de patiëntenzorg te werken. In augustus 2021 laat hij zichzelf uitschrijven uit het BIG-register. Tijdens de tuchtzitting verklaart hij dat hij niet meer in de buurt van een kast met opiaten moet komen, omdat hij zichzelf dan niet meer in de hand kan houden. Ook erkent hij na doorvragen dat zijn gedrag een gevaar is geweest voor de patiëntveiligheid – iets dat hij op het moment zelf niet erkende.

Nooit meer inschrijven in het BIG-register

Het tuchtcollege oordeelt dat de verpleegkundige de geldende tuchtnormen ernstig en herhaaldelijk heeft overtreden en dat er geen perspectief is op verbetering. Daarom vindt het college de zwaarste maatregel gerechtvaardigd: de verpleegkundige wordt doorgehaald in het BIG-register en mag zich nooit meer opnieuw inschrijven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.