Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundige steelt en verstrekt medicatie: voorwaardelijke schorsing

Het tuchtcollege veroordeelt een verpleegkundige tot zes maanden voorwaardelijke schorsing en twee jaar proeftijd. De verpleegkundige heeft gedurende langere tijd medicatie gestolen en aan een patiënte verstrekt.
man geeft medicatie
iStock

De verpleegkundige verstrekte gedurende langere tijd Oxazepam en Temazepam aan een patiënte die jaren eerder had ontmoet toen hij bij een psychiatrische instelling werkte. Hij nam de medicijnen weg uit de voorraadkast van de afdeling waar hij op dat moment werkte. Hij gaf de kalmeringsmiddelen aan de patiënte in aanvulling op haar normale medicatie, zonder overleg met de behandelend psychiater of zijn leidinggevende.

Oude kennissen

De verpleegkundige leerde de betreffende patiënte kennen in 1986, op de resocialisatieafdeling van de psychiatrische instelling waar hij toen werkte. In 2010 ontmoette hij de patiënte weer, dit keer op een open opname-afdeling van een andere instelling. De patiënte belde hem regelmatig en zocht hem regelmatig op wanneer ze was opgenomen. Toen de man een jaar later als nachtverpleegkundige ging werken bij een andere instelling, gaf hij de patiënte zijn nummer. Ze belde hem regelmatig tijdens de nachtdiensten, en de verpleegkundige bezocht haar ook thuis.

Overleden kat

Toen in 2017 één van de poezen van de patiënte overleed, gaf de verpleegkundige haar kalmeringsmiddelen die hij tijdens zijn nachtdienst had gestolen. Ongeveer een jaar later deelde de verpleegkundige haar mee dat hij ergens anders ging werken en haar in de toekomst geen medicijnen meer kon geven. De patiënte heeft toen aan haar begeleidster gemeld dat ze al 17 jaar medicijnen kreeg van een verpleegkundige, en deed aangifte bij de politie. De politie trof een grote hoeveelheid slaap- en kalmeringsmiddelen aan bij de patiënte.

Geschorst en ontslagen

De instelling waar de verpleegkundige al sinds de jaren 80 (met tussenpozen) werkte, gaat in gesprek met de man. Hij bekent dat hij de medicatie aan de patiënte heeft verstrekt, maar zegt dat hij dat minder lang heeft gedaan dan de patiënte beweert. Direct na het gesprek schorst de instelling de verpleegkundige, om hem de volgende dag te ontslaan. De instelling klaagt de verpleegkundige vervolgens aan bij het tuchtcollege. De tweede werkgever van de verpleegkundige wil hem wel nog in dienst houden, als hij zijn BIG-registratie behoudt. Voorlopig mag hij wel werken maar geen medicijnen delen.

Uitspraak tuchtcollege

Het tuchtcollege veroordeelt de verpleegkundige tot zes maanden voorwaardelijke schorsing uit het BIG-register, met een proeftijd van twee jaar. Volgens het college heeft de verpleegkundige de patiënte in gevaar gebracht, de grenzen van professioneel gedrag overschreden en het vertrouwen in de individuele gezondheidszorg ernstig geschaad. Als verzachtende omstandigheid wordt aangemerkt dat de verpleegkundige zich wel realiseerde dat zijn gedrag niet acceptabel was, en zich bewust is van zijn ontwikkelpunten.

Lees ook de volledige uitspraak van het tuchtcollege.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.