Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Verpleegkundige: ‘Te weinig collega’s in de nacht’

Een derde van de medewerkers in de verpleeg- en verzorgingshuizen werkt regelmatig ’s avonds en ’s nachts met minder collega’s dan vereist. Ook geven medewerkers in de gehele zorgsector aan dat zij vaak geen vakantiedagen kunnen opnemen op gewenste momenten.
Verpleegkundige: 'Te weinig collega's in de nacht'

Dit blijkt uit de zorgbarometer van Abvakabo FNV, een onderzoek dat de vakbond in de maanden februari en maart uitvoerde onder ruim 1355 medewerkers uit de zorg. De werknemers zijn gevraagd naar roosters, arbeidstijden en mogelijkheden voor verlof.

Te weinig personeel
Uit het onderzoek blijkt dat een derde van de medewerkers in de verpleeg- en verzorgingshuizen regelmatig met onervaren of onvoldoende opgeleide collega’s werkt. In de ziekenhuizen geeft een op de vijf medewerkers aan in de avonden of nachten met onvoldoende (opgeleide) collega’s te werken.

Vakantiedagen
Het opnemen van vakantiedagen is niet altijd eenvoudig, zo blijkt uit de zorgbarometer. Een kwart van de respondenten geeft aan dat het slecht mogelijk is om op het gewenste moment vakantiedagen op te nemen. Voor de ziekenhuizen geldt dat zelfs voor eenderde van de werknemers.

Ziekteverzuim
Ook geeft een derde van de respondenten aan dat het vaak of altijd voorkomt dat hun rooster door ziekteverzuim op de afdeling verandert. Bij een derde gebeurt dit soms en bij nog eens een derde zelden of nooit.

De Abvakabo FNV wil de resultaten van het onderzoek melden in de cao-onderhandelingen die op dit moment gevoerd worden.

Abvakabo FNV
Door: redactie Nursing

Op de hoogte blijven? Volg nursing.nl op Twitter!

11 REACTIES

 1. Binnen het AZM,willen ze nu bezuinigen op de Avond en Nachthoofden. Ik werk s’nachts alleen op de afdeling en ben blij dat ik een beroep kan doen op het nachthoofd.Wat als jestraks op niemand meer kan terugvallen. Dan moet ik maar de Raad van Bestuur bellen!

 2. Lees alle reacties
 3. Een derde van de medewerkers in de verpleeg- en verzorgingshuizen werkt regelmatig ’s avonds en ’s nachts met minder collega’s dan vereist. Wat zijn de wettelijke eisen over dit onderwerp? Hoeveel verzorgenden moeten er aanwezig zijn op een aantal clienten?

 4. was het dan vroeger zoveel beter??
  in 1974 stond ik als 2 de jaars leerling alleen in de nachtdienst op afdeling chirurgie van 30 patienten, waarvan zeker de helft met lopende infuus in van die glazen flessen,die door konden schieten.Het nachthoofd moest je dan bellen om dat te herstellen,dus je liep dat de gehele nacht te controleren.telefoon was er alleen in kantoor. en altijd 7 nachten van 9 uur
  gr trui

 5. laatst ingevallen als zwerfwacht voor 4 verzorgings-verpleeghuizen met elk tussen de 30 en 40 bewoners. In elk huis zat 1 medew. max niv 3 IG, ook 3AG. De normale zwerf is niv 2.
  In een huis waren om 6 uur ’s morgens al 4 bewoners gewassen ivm drukte overdag (standaard).

 6. In ons verzorgings & verpleeghuis met 135 bewoners (waarvan 54 verpleeghuis geindiceerd) werken we met 3 nachtdiensten. Tenminste 1 van de drie moet VIG-3 zijn. Naast de gebruikelijke nachtzorg wordt er ook an het aanleuncomplex en bewoners in de wijk alarmering opvolging geboden.

 7. Hai,
  Ik ben werkzaam als verpleegkundige op een chirurgische afdeling. Ook daar merk je dat er bezuinigd wordt. In de nachtdienst sta je alleen op 23 patiënten. Je kunt dan wel de hulp vragen van een nachtpendel maar wanneer deze het druk heeft en op een andere bouwlaag uithelpt sta je er alleen voor. Ik heb de mogelijkheid om een collega v/d andere afdeling te vragen. Mocht deze het druk hebben dan zul je moeten wachten. Waar ik eigenlijk op wil reageren is dat er regelmatig door bureau’s onderzoek gedaan wordt ivm werkdruk, hoge verantwoordelijkheid en onderbezetting in de zorg. Ik vind het jammer dat ondanks deze dure onderzoeken en investeringen er geen leering uit getrokken wordt, wat er verandert is dat met steeds minder meer gedaan moet worden in de zorg. Dit zorgt er voor mij voor dat het beroep wat ik erg graag uitvoer steeds minder aantrekkelijk wordt.

 8. Ik werk als vp voor de acute nachtzorg. Wij hebben ons kantoor in een woonzorgcentrum en daar werkt in de nacht 1 verzorgende op 60 clienten en op de andere locaties van de organisatie is dit ook het geval.
  Is dit bij andere instellingen ook het geval?

 9. In het kader van bezuinigingen worden bij ons verpleegkundigen door beveiligers vervangen in de nachtdienst of worden waar eerst twee verpleegkundigen zaten nu maar 1 verpleegkundige ingeroosterd in de nachtdienst.De verpleegkundige krijgt dus een grotere verantwoordelijkheid onder het mom van bezuinigingen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.