Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleegkundige tilt beter maar blijft werk zwaar vinden

Verpleegkundigen gaan beter om met fysiek belastende werksituaties maar vinden hun werk nog altijd zwaar. Dit blijkt uit resultaten van een preventieprogramma dat academische ziekenhuizen in 2001 in leven riepen om het ziekteverzuim terug te dringen.

Wegens veel ziekteverzuim in de zorg sloten de academische ziekenhuizen in 2001 een arboconvenant om de houding en het bewegingsapparaat van zorgmedewerkers te verbeteren.

Lage rugklachten
Het resultaat: kortdurend verzuim wegens lage rugklachten verminderde, nek- en schouderklachten bleven gelijk. Het preventieprogramma bestaat uit trainingen in omgang met lichamelijk zware werksituaties, aanschaf van (til)hulpmiddelen en het opleiden en aanstellen van ergocoaches.

Zwaar
Verpleegkundigen en operatieassistenten vinden hun werk na deelname aan het preventieprogramma onverminderd zwaar.

Vergrijzing
Onderzoekster Ellen Bos concludeert dat het van groot belang blijft aandacht te besteden aan de fysieke belasting van medewerkers in de zorg – zeker ook aangezien de gemiddelde leeftijd van de medewerkers zal stijgen en de personele tekorten zullen toenemen.

RuG
Door: redactie Nursing

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.