Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Verpleegkundige verdient grotere rol in artsenvisite

Verpleegkundigen spelen niet altijd een proactieve rol tijdens de artsenvisite. Onterecht, concludeert promovendus psycholoog Hanneke Merten.
De Artsenvisite. V.l.n.r. in beeld: verpleegkundig specialist, arts, verpleegkundige. (Foto: Pieter Wagenaar)

Uit tientallen geobserveerde artsenvisites blijkt dat verpleegkundigen meestal een beperkte rol spelen in de artsenvisite, zelfs wanneer zij getraind zijn om hun bevindingen over de patiënt gestructureerd te communiceren. Ze beantwoorden met name directe vragen van de arts en dragen niet zelf informatie aan. Dat blijkt uit een deelstudie van het promotieonderzoek van psycholoog Hanneke Merten.

SBAR

Op de chirurgische verpleegafdelingen van drie Nederlandse ziekenhuizen introduceerde Merten de SBAR, een communicatiemethode om gestructureerd informatie te delen over Situation, Background, Assessment en Recommendations van een patiënt. De onderzoekers woonden op de deelnemende afdelingen een jaar lang minimaal één artsenvisite per maand bij. Wat bleek: de verpleegkundigen volgden bijna nooit de volgorde van de SBAR. Toch kwamen de elementen van de SBAR vaak wel aan bod: Situation werd in 87% van de gevallen besproken, en Background in 77%, Assessment in 78% en Recommendations in 87%. De onderzoekers merkten op dat de verpleegkundigen maar in één op de drie gevallen communiceerden over de timing of urgentie van hun aanbevelingen.

Grotere rol

Merten concludeert in haar proefschrift dat verpleegkundigen een grotere rol verdienen in de artsenvisite, omdat zij gedurende de dag veel waardevolle informatie over de patiënt verzamelen. Die informatie komt volgens haar niet altijd naar voren als verpleegkundigen alleen maar de vragen van de arts beantwoorden. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat de SBAR dit probleem niet zomaar oplost. Wellicht spelen er andere barrières, zoals een sterke hiërarchie of gebrek aan structuur in de artsenvisite.

Hanneke Merten. Patient safety and complex care for older hip fracture patients. Proefschrift Vrije Universiteit Amsterdam, juni 2018.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Deze bevindingen zijn totaal niet herkenbaar!
    Je kan je ook de vraag stellen of een psycholoog de juiste persoon is om de inbreng van de verpleegkundige in de visite te beoordelen, lijkt me meer iets voor een verplegingswetenschapper.
    Wel maak ik me ernstig zorgen over de kwaliteit van de visite in de toekomst: zie het item patiënten visite in deze proeftuin presentatie: http://www.nfu.nl/img/pdf/18.5914_Radboudumc_Presentatie_Sluysen_Loveren_16-5-2018_proeftuinen.pdf

  3. Dit proefschrift gaat over patientveiligheid van oudere patiënten ,met een heupfractuur, een onderdeel van het proefschrift was de overdracht arts-verpleegkundige, als interventie introduceerde ze de SBAR op drie chirurgische afdelingen bij patiënten met een heupfractuur. Dat zit wel wat verbetering in, Nursing gaat meteen generaliseren en roepen dat de verpleegkundige een beperkte rol speelt in de artsenvisite. Dat noemen we selectief winkelen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.