Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleegkundige veroordeeld wegens WhatsAppen met elfjarige

Een verpleegkundige mag niet meer met kinderen werken omdat hij ten opzichte van een elfjarige patiënt onvoldoende professionele distantie heeft gehouden door na haar ontslag met haar te WhatsAppen.
appen.jpg
Foto: ANP

Dat blijkt uit een uitspraak van het Centraal Tuchtcollege van 17 januari. De verpleegkundige kreeg eerder dit jaar van het Regionaal Tuchtcollege al een ontzegging van zijn bevoegdheid om als verpleegkundige nog met kinderen te werken, naar aanleiding van deze zaak. De verpleegkundige ging toen in hoger beroep. 

Contact via WhatsApp

De verpleegkundige werkte al sinds 2001 als kinder- en neonatologieverpleegkundige. Hij kwam de bewuste patiënt in 2014 tegen, toen ze elf jaar was. Toen ze met ontslag ging, liet ze een briefje achter in zijn postvakje met een bedankje, haar mobiele telefoonnummer en het verzoek haar te bellen. De verpleegkundige ging hierop in. Daarna ontstond gedurende twee dagen contact via Whatsapp tussen de twee. De patiënte reageerde uiteindelijk niet meer, omdat haar ouders op de hoogte raakten van het contact tussen de verpleegkundige en hun dochter. De ouders deden melding bij het ziekenhuis, die daarop de dienstbetrekking met de verpleegkundig beëindigden.

7 vragen over het tuchtrecht voor verpleegkundigen
Nursing zette een aantal feiten over het tuchtrecht met betrekking tot verpleegkundige fouten op een rij. Lees meer 

Professionele distantie

Volgens de rechter heeft de verpleegkundige grensoverschrijdend gehandeld door het versturen van WhatsApp-berichten in de privésfeer naar een minderjarige patiënte vlak na haar ontslag. Dit is in strijd met het beleid binnen het ziekenhuis waar de man werkte, zoals neergelegd in het protocol ‘Beleid sociale media voor medewerker en artsen’ van het ziekenhuis. Hier komt bij dat de inhoud op zichzelf ook grensoverschrijdend is. Zo zou de verpleegkundige erop hebben aangedrongen dat het meisje het contact geheim zou houden en vroeg hij meermalen om een foto van haar in haar pyjama. Volgens de rechter heeft de man onvoldoende professionele afstand in acht genomen ten opzichte van iemand die zich in een afhankelijke positie jegens hem bevond. Dat het om een destijds elfjarige patiënt gaat, maakt het volgens de rechter nog ernstiger. Dat de verpleegkundige spijt heeft en zegt geen bijbedoelingen bij het contact te hebben gehad, doet volgens het tuchtcollege niet af aan de ernst van de zaak.

Spijt ervan

Volgens het Centraal Tuchtcollege is niet gebleken dat er bij de verpleegkundige voldoende sprake is van inzicht in de onjuistheid van zijn handelen, en wijst daarom het hoger beroep af. De eerder door het Regionaal Tuchtcollege opgelegde maatregel van ontzegging van de bevoegdheid om in het register ingeschreven staande het beroep van verpleegkundige uit te oefenen ten aanzien van kinderen, blijft dus gehandhaafd.

Bekijk de volledige uitspraak op Tuchtrecht.nl 

1 REACTIE

  1. Ja die uitspraak is volkomen terecht, denk na en wees professioneel in handelen en houd je aan de protocollen!! die zijn er niet voor niets. Je brengt niet alleen de instelling waar je werkt maar ook jezelf in de problemen. Hoe komt het toch dat dit niet op voorhand duidelijk is?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.