Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Verpleegkundige vervangen door lager opgeleide is levensgevaarlijk’

Ziekenhuisverpleegkundigen vervangen door lager opgeleide zorgverleners kan leiden tot onnodige sterfgevallen. Ook vinden verpleegkundigen dat de kwaliteit en veiligheid van de zorg dan achteruit gaat. Dat concluderen onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift BMJ Quality & Safety.
1-verpleegkundigen-272x272.jpg

De onderzoekers keken naar de mix van zorgverleners aan het bed in 243 ziekenhuizen in België, Engeland, Finland, Ierland, Spanje en Zwitserland.  Meer professionele verpleegkundigen in deze mix zorgde voor onder andere lagere sterftecijfers en hogere waardering van patiënten. Vervang je op elke 25 patiënten een verpleegkundige door een zogenaamde ‘nurse assistant’, dan stijgt de kans op overlijden met maar liefst 21%, zo rekenden de onderzoekers uit. Een nurse assistant helpt bij verpleegkundige taken, maar heeft geen verpleegkundige opleiding.

‘Met hbo’ers in de ouderenzorg ben je er nog niet’
Voor het verbeteren van de ouderenzorg zijn hoogopgeleide mensen nodig. Toch ben je er nog niet met het opentrekken van een blik bachelor-verpleegkundigen. Lees meer >>

Nurse assistant

Het vervangen van verpleegkundigen door nurse assistants is een trend in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, legt de Vlaamse onderzoeker professor Walter Sermeus uit op de website van de KU Leuven. In het artikel waarschuwt hij voor een besparingsmaatregel met kwalijke gevolgen: ‘We keken specifiek naar patiënten die een routineoperatie hadden ondergaan. Ze kregen bijvoorbeeld een nieuwe heup of lieten hun appendix wegnemen. Bij dat soort operaties verwacht je zelden complicaties. Maar in ziekenhuizen die meer niet-verpleegkundigen tewerkstellen, leveren deze operaties meer problemen op. Dat is zorgwekkend.’ Volgens Sermeus heeft het bezuinigen op professionele verpleegkundigen dan ook geen effect door de toename in complicaties.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.