Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel angst en schaamte na patiëntveiligheidsincident

Uit onderzoek van de KU Leuven blijkt dat veel zorgprofessionals die ooit een patiëntveiligheidsincident meemaakten, last hebben van hyperalertheid, schaamte, twijfel over kennis en kunde, stress en angst. Dat vergroot het risico op nieuwe incidenten.
1.jpg
Foto: Fotolia

Sommige zorgprofessionals in het onderzoek spreken zelfs over langdurige klachten zoals flashbacks en angst voor een klacht of tuchtzaak. De KU Leuven hield in mei dit jaar een enquête onder bijna 2400 artsen, verpleegkundigen en verloskundigen in tien Nederlandse ziekenhuizen. 85 procent daarvan is tijdens zijn of haar loopbaan betrokken geweest bij een patiëntveiligheidsincident (PVI). Bij meer dan een derde had dit incident permanente schade of overlijden van de patiënt tot gevolg.

Flashbacks en angsten na incident 

Na het meemaken van een PVI, had meer dan de helft van de respondenten last van hyperalertheid, schaamte, twijfel over kennis en kunde, stress en angst. Ruim één op de tien zorgverleners beschrijft daarnaast langdurige klachten zoals flashbacks en angst voor een klacht of tuchtzaak.

Burn-out
Eerder bleek ook al uit onderzoek van de KU Leuven dat verpleegkundigen en artsen die betrokken zijn bij een patiëntveiligheidsincident, een hogere risico op burn-out hebben. 
Lees meer. 

Steun van collega’s

Meer dan twee derde van de respondenten beschreven hun behoefte aan ondersteuning na betrokkenheid bij een PVI. Inhoudelijke duidelijkheid en informatie over de afhandeling is een belangrijke behoefte. Ook erkenning van het probleem en extra begeleiding worden genoemd. Bijna 20 procent geeft aan behoefte te hebben aan een time-out of extra verlof. Volgens de onderzoekers is het dan ook erg belangrijk dat naast opvang van patiënt en diens naasten, ook de betrokken zorgverleners ondersteund worden.

Ondersteuning krijgen de zorgprofessionals nu vooral van eigen collega’s en naasten. 15 tot 20 procent geeft aan niet gesproken te hebben over het incident met een vertrouwd persoon of professional, maar er wel behoefte aan te hebben gehad. De beschikbaarheid van ondersteuningsmechanismen in zorginstellingen staat vaak nog in de kinderschoenen.

De tien ziekenhuizen waar het onderzoek werd uitgevoerd nemen deel aan het Leernetwerk Peer Support in de Zorg om de ondersteuning van zorgverleners die betrokken zijn bij patiëntveiligheidsincidenten (PVI) te verbeteren.

De verkeerde dood
Ook Nursing-columnist Sandra heeft wel eens een fout gemaakt, die enorme impact op haar had. Ze schreef er een openhartige blog over: ‘De verkeerde dood’. 

Verpleegkundige maakt fouten door hoge werkdruk

Eerder deze week kwam ook al in het nieuws dat hoge werkdruk vaak leidt tot het maken van fouten. Van de verpleegkundigen die vaak of regelmatig hoge werkdruk ervaren, maakte meer dan de helft al eens een of meerdere fouten. Dit bleek uit onderzoek van het nieuwe AVROTROS-programma Zorg.nu, in samenwerking met beroepsvereniging V&VN. In de uitzending kwam ook Nursing-columnist Sandra Kleefstra aan het woord. Bekijk de uitzending terug. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.