Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Verpleegkundige voorwaardelijk geschorst na relatie met cliënt

Een verpleegkundige is zes maanden voorwaardelijk geschorst uit het BIG-register, omdat zij niet juist heeft gehandeld nadat ze een relatie kreeg met een cliënt.
Een plastic hart met pleisters erop
Een verliefde verpleegkundige hield zich niet aan de afkoelingsperiode van zes maanden. Foto: iStock

Tussen 2013 en 2019 was de verpleegkundige in dienst als verpleegkundig begeleider in een GGZ-instelling. In de periode dat zij werkzaam was op een forensisch psychiatrische afdeling, werd een man opgenomen waarmee zij later een relatie heeft gekregen. Een maand na opname van deze cliënt, lieten collega’s aan de verpleegkundige weten dat zij een niet professionele omgang met de cliënt signaleerden. Een maand later, in mei 2019, heeft de verpleegkundige zich ziek gemeld en ontslag aangevraagd per 1 augustus. De cliënt is in juni 2019 met ontslag gegaan. 

Geweld in zorgrelatie

Vijf dagen nadat de verpleegkundige in augustus uit dienst ging, heeft de GGZ-instelling een melding ‘geweld in zorgrelatie’ gedaan bij de Inspectie. De Inspectie deed vervolgens onderzoek naar de situatie en constateerde: ‘De zorgverlener onderhield een persoonlijke en seksuele relatie met de cliënt, die in een afhankelijke positie van haar verkeerde. Gezien de aard en context van de relatie is sprake van geweld in de zorgrelatie.’ De Inspectie gaat ervan uit dat de relatie eind juni/begin juli 2019 is ontstaan; een specifiek moment is niet aantoonbaar.

Waarom mag je geen relatie hebben met een ontslagen patiënt? En wat betekent die afkoelingsperiode precies? Nursing zocht antwoorden op deze vragen. Je leest ze hier. 

Seksuele relatie

Volgens de verpleegkundige is zij de betreffende cliënt begin juli 2019 tegengekomen in de supermarkt en zijn zij daarna iets gaan drinken. Medio juli is een persoonlijke en seksuele relatie ontstaan. Het tweetal heeft kort samengewoond, maar de relatie is in november 2019 tot een einde gekomen. Het Tuchtcollege verwijt de verpleegkundige dat zij geen rekening heeft gehouden met de vereiste afkoelingsperiode van zes maanden, zoals het instellingsprotocol dat voorschrijft. Het college wijst de verpleegkundige er bovendien op dat er al tijdens de opname van de cliënt signalen binnen het team zijn geweest van een onprofessionele relatie. 

Kans op herhaling

Ook vindt het tuchtcollege het bezwaarlijk dat de verpleegkundige aan haar volgende (huidige) werkgever niets heeft gemeld over deze geschiedenis. Op deze manier kan de werkgever haar immers niet ondersteunen om een kans op herhaling te verkleinen. De verpleegkundige voert aan dat zij in therapie is gegaan en haar doelen heeft bereikt; zij acht de kans op herhaling minimaal. Het tuchtcollege vindt dat de verpleegkundige zich echter onvoldoende heeft ingezet om aantoonbaar te maken dat die therapie inderdaad te maken had met deze kwestie. 

Ernst

‘Uit hetgeen door verweerster ter zitting is verklaard leidt het college wel af dat verweerster inmiddels doordrongen is van de ernst van de haar verweten gedraging. Zij heeft hulp gezocht en gaat starten met een individueel traject’, aldus het tuchtcollege. De verpleegkundige is momenteel werkzaam als verpleegkundig begeleider binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg. De schorsing wordt niet ten uitvoer gelegd als de verpleegkundige zich in een proeftijd van twee jaar ‘niet schuldig maakt aan aan enig handelen of nalaten dat in strijd is met het belang van de individuele gezondheidszorg.’

In 2018 is een verpleegkundige helemaal uit het BIG-register geschrapt omdat hij een relatie had met een patiënt.

2 REACTIES

  1. De V&VN, de KNMG of wie dan ook kan van alles op papier zetten, maar dat is nog geen wet. En zelfs dan. We zijn allereerst mens en niet alleen hier om te verplegen en te verzorgen. Gevoelens gaan hun eigen weg en die hoef je niet klakkeloos te volgen, net zomin als in andere relaties, maar ze wegzetten omdat er een professionele relatie is geweest gaat ook weer te ver. Het verbieden van contact tussen mensen gaat in tegen het zelf beschikkingsrecht, alsook het recht te mogen kiezen voor geluk.
    De melding “geweld in een zorgrelatie” lijkt mij hier ver overtrokken en te verwijzen naar iets van molestatie of psychische terreur, maar dat lees ik niet in het artikel.
    Als verpleegkundige kan je ook een patiënt die niet onder jouw zorg valt (bijv. uit een instelling waar jij niet werkt) tegen komen en er op verliefd worden. Mag dat dan ook niet? Waarom aan verpleegkundigen restricties opgelegd, die voor andere mensen niet gelden? Zijn wij als verpleegkundigen nou echt zo onnozel dat wij niet onze eigen keuzes kunnen maken en daarom van anderen niet mogen maken? Houd eens even op!!!Natuurlijk, als er een behandel- c.q. zorgrelatie is dan moet je werk en privé niet samen laten gaan. Maar daar buiten mag je dat toch aan volwassen mensen zelf overlaten, zoals we dat aan alle volwassen mensen overlaten. We worden als verpleegkundigen al meer dan genoeg bevoogdend behandeld. Kappen daarmee!!!

    • Eens er is veel meer informatie nodig om te kunnen zeggen dat het terecht is. Al ben ik van mening dat je als je iemand echt ziet zitten wel kan zeggen “laten we eens uit gaan over een tijd als je een maand geen patiënt van me bent geweest”

      Het kan alleen terecht “geweld” zijn als de patiënt in questie ook echt kwetsbaar is in de behandeling, wat best kan zijn met een psychiatrische patiënt. Maar dan wil ik horen hoe ze daar misbruik van heeft gemaakt niet dat ze ‘niet 6 maanden kon wachten’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.