Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Verpleegkundige weet te weinig van ict

Verpleegkundigen en verzorgenden weten te weinig over het gebruik van ict in de zorg.
Verpleegkundige weet te weinig van ict

Dat vinden zowel V&VN als Actiz, de brancheorganisatie van ouderen- en thuiszorginstellingen.

Jonge verpleegkundigen
In het magazine van ICTzorg dat deze week uitkomt stelt Francis Bolle, senior beleidsmedewerker bij V&VN, dat de nieuwe generatie verpleegkundigen weliswaar opgroeit met msn’en en internet maar dat jonge verpleegkundigen vrijwel niets weten over de combinatie ict en zorg.

Zorgelijk
Ook Inge Borghuis, senior adviseur innovatie bij Actiz, vindt het zorgelijk dat de opleidingingen verpleegkundigen en verzorgenden aflevert die niets weten over de toepassingsmogelijkheden van ict in de zorg.

Opleidingen
Bolle pleit ervoor dat verpleegkundigen en verzorgenden in hun opleiding in ieder geval kennis maken met de mogelijkheden van ict en telezorg. Borghuis gaat nog een stapje verder: wat haar betreft krijgt telezorg een plaats in de basisopleiding van de HBO- en MBO-opleidingen.

Door: redactie Nursing

3 REACTIES

  1. Annemie, je bent het niet eens met de stelling dat ‘jonge verpleegkundigen weinig weten van ICT toepassingen in de zorg?’, toch geef je aan dat binnen je werkveld ICT geen prioriteit heeft en dat die kennis niet perse noodzakelijk is. ICT is een onvermijdelijke benodigdheid in welke zorgsetting dan ook. Gewoonweg omdat technologische ontwikkelingen het werk efficiënter maken, hierdoor kunnen de kosten die de zorg maakt aanzienlijk gereduceerd worden (denk aan personeelskosten). Doordat aanvankelijk de verantwoordelijkheid van ICT-gebruik bij de zorgaanbieder werd gelegd, zien we dat er een wildgroei van allerlei ICT toepassingen is ontstaan. Systemen sluiten niet of nauwelijks op elkaar aan, zorgaanbieder plegen verkeerde investeringen en kunnen daardoor niet goed aansluiten bij de ketenpartners in de regio. Eigenlijk had van meet af aan de overheid moeten aansturen op eenduidigheid en veiligheid, dit had een hoop problemen en geld van de samenleveing gescheeld. Nu begint minister Klink eindelijk die verantwoordelijkheid te nemen… ben benieuwd! Als er eenduidigheid is, ben ik er van overtuigd dat opleidingen op termijn dit oppakken en dat de nieuw geschoolde verpleegkundigen wel voldoende kennis hebben.

  2. Lees alle reacties
  3. ICT in de zorg? Als deze goed kan aansluiten bij de werkvloer dan is dit prima. Echter, in de praktijk blijkt vaak dat dit niet helemaal aansluit. Systemen die niet met elkaar te gebruiken zijn, methodes/ programma’s die te complex en te ingewikkeld zijn. Die nodigen niet uit om ” er even voor te gaan zitten”, als dit ook maar enigszins mogelijk is.
    Binnenkort maar naar de beurs in Utrecht en eens kijken wat er op de markt is?
    Laat ik eerst maar de directe zorg bij de zorgvrager op peil zien te houden. Zien we daarna wel weer verder.
    Sukses allemaal.

  4. nou dit lijkt me toch niet helemaal de waarheid. Ik ben zelf 54 jaar en kan wel zeggen datik met de tijd mee gegaan ben wat betreft ict. het lukt me lang niet altijd maar …. blijven oefenen en ook raad durven te vragen dan kom je een heel eind. als je het eens omdraait: ICT weet weinig over de zorg, met een minium aan butget om zorg te leveren (ik ben werkzaam in de thuiszorg) vind ik de ict op een lagere plaats komen. en zeker als ik hoor dat hier nog veel hiaten zitten en er zelfs organisaties door failliet zijn gegaan, nou dan begrijpt u wel dat deze ‘ict kennis’nniet de prioriteit heeft. bovendien zijn er veel op-maat-gemaakte programma’s die op elke organisatie aangepast worden. als je de medewerkers dan hier in een avond traint kom je een heel eind! mijn mening: nee, ik ben het er niet mee eens!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.