Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundige werkt minder nachtdiensten

Het aantal nachtdiensten dat verpleegkundigen maandelijks achtereen werken is door de jaren heen gedaald. In de jaren zeventig draaiden verpleegkundigen gemiddeld zeven nachten achtereen, tegenwoordig ongeveer vier nachten. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van de Nightingale Studie.

Ook werken verpleegkundigen tegenwoordig maandelijks minder nachten dan in de jaren zeventig. Daar zijn verschillende mogelijke verklaringen voor, zegt Anouk Pijpe, projectcoördinator van de Nightingale Studie. ‘Vroeger werkten vrouwen misschien vaker fulltime en tegenwoordig meer parttime. Daardoor draaien ze ook minder vaak nachtdiensten’, aldus Pijpe. Ook wetswijzigingen zouden bijgedragen kunnen hebben aan het verminderen van het aantal nachtdiensten. ‘Uit de interviews met verpleegkundigen blijkt dat zij vroeger zeven nachten, zeven dagen werkten.’

Uit de voorlopige resultaten blijkt verder dat 80 procent van de ondervraagden ooit nachtwerk heeft gedaan. 40 procent werkt momenteel ook nog in de nacht. In totaal deden bijna 60.000 (voormalig) verpleegkundigen mee aan de Nightingale Studie.

 

Bron: Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.