Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleegkundige werkt niet mee aan vrijwillige zelfdoding

Bijna de helft van de verpleegkundigen wil niet meewerken aan zelfdoding bij een ‘voltooid’ leven van ouderen boven de 70 jaar.
Verpleegkundige werkt niet mee aan vrijwillige zelfdoding

Dit blijkt uit een poll op Nursing.nl. ‘Absoluut niet, het gaat om gezonde mensen!,’ zegt 46% van de stemmers. De poll werd online gezet naar aanleiding van het bericht dat initiatiefgroep Uit Vrije Wil – bestaande uit oud-politici Hedy D’Ancona, Frits Bolkestein en Jan Terlouw en cabaretier Paul van Vliet – voorstelde mensen ouder dan 70 jaar die niet meer willen leven, professionele hulp te geven om een einde aan hun leven te maken.

Verpleegkundigen geven stervenshulp
Ook verpleegkundigen zouden hierin een rol gaan spelen: zij zouden de vraag om stervenshulp kunnen controleren en na een bevestigende second opinion de dodelijke middelen verstrekken. De presentatie liep parallel met de start van de ‘Week van het voltooide leven’ van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE). De NVVE vroeg hiermee aandacht voor ‘het vaak schrijnende probleem van oude mensen die hun leven voltooid vinden en de dood verkiezen boven het leven’.

‘Het hangt van de situatie af’
Een derde van de verpleegkundigen die op de poll stemde, zei geen mening te hebben over het voorstel van de initatiefgroep. ‘Dat hangt helemaal van de situatie van die patiënt af.’ 23% van de stemmers wilde er best over nadenken. ‘Als ik mensen ermee help en als er goede regels voor komen, waarom niet?’

Het druist tegen de verpleegkundige in
Beroepsvereniging V&VN staat afwijzend tegenover het initiatief van de groep Uit Vrije Wil die hulp bij zelfdoding bij een ‘voltooid leven’ mogelijk wil maken. Woordvoerster Monique Verkerk: ‘De wet- en regelgeving én de praktijk rond euthanasie en hulp bij zelfdoding zijn zorgvuldig geformuleerd en functioneren goed. Voor je zo’n enorme verandering in de wet doorvoert, moet er eerst een maatschappelijke discussie ontstaan.’

En mocht het ooit komen tot hulp bij zelfdoding bij oudere maar lichamelijk gezonde mensen, dan ziet Verkerk daar zeker geen rol in weggelegd voor de verpleegkundige. ‘Dit idee druist volkomen in tegen waar de verpleegkundige voor staat, namelijk mensen helpen bij ziekte en ondraaglijk lijden.’ Ook zet ze haar vraagtekens bij de toetsbaarheid van het zogenaamde ‘voltooide leven’. ‘Hoe toets je het lijden en de doodwens van een patiënt? Alleen een leeftijd boven de 70 en een doodswens is natuurlijk niet genoeg.’

Door: redactie Nursing, Nienke Berends

Eerder in het nieuws
V&VN wijst hulp bij zelfdoding door verpleegkundige af

Abonneren
Behoefte aan meer verdieping?
Word nu abonnee van Nursing.    

1 REACTIE

  1. Als verpleegkundige ben ik vrijwillig actief als ledenondersteuner bij de NVVE. Ik kom regelmatig in contact met mensen die eigenlijk geholpen zouden willen worden om te mogen sterven. Onder de huidige wetgeving vinden deze mensen onvoldoende steun voor een dergelijke doodswens. Ik denk dat veel verpleegkundigen zich heel goed kunnen inleven in de ondraaglijkheid van een voltooid leven. Het uitzichtloos gevoel bij de ondraaglijkheid van het verlies van veel mensen en functies waarmee het leven nog draaglijk had kunnen blijven. Je zult dus bijvoorbeeld maar de hele dag pijn in je rug hebben, geen familie of vrienden meer hebben én niet meer kunnen lezen en tv kijken wegens blindheid. Dus niet meer de straat op komen en het enige sociale contact is de thuishulp die niet meer dan 2 uurtjes per week mag komen omdat de indicatie niet groter is.
    Als verpleegkundige hoop ik dat er gauw een wet komt die mij professioneel in staat stelt de ondraaglijkheid van dergelijke situatie te mogen ondersteunen door mensen zorgvuldig te helpen bij het mogen sterven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.