Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleegkundige wint EBP Prijs Martini Ziekenhuis

Jacqueline Stolwijk, verpleegkundige op de afdeling Longziekten van het Martini Ziekenhuis in Groningen, heeft de Focus op Zorg prijs 2015 gewonnen met haar EBP-onderzoek naar het gebruik van de Optiflow en het Venturi masker, twee systemen voor het toedienen van zuurstof.
'Ik hoop anderen te inspireren...'
'Ik hoop anderen te inspireren...' - Foto: Martini Ziekenhuis

Jacqueline onderzocht tijdens haar evidence-based practice-opleiding het verschil tussen het gebruik van de Optiflow en het Venturi masker, twee systemen voor het toedienen van zuurstof. De gevonden artikelen zijn niet eenduidig, er is een beperkt – en niet altijd significant-  bewijs in het voordeel van Optiflow. Jacqueline adviseert daarom een proefplaatsing van Optiflow op de afdeling Longziekten en wil daar verder onderzoek aan koppelen.

Volgens de jury is het onderzoek goed opgebouwd en leesbaar weergegeven. Er was een duidelijke relatie met de theorie en praktijk. Daarnaast zijn de bevindingen en aanbevelingen waardevol voor de praktijk.

EBP summercourse

Als je deelneemt aan Nursings EBP Summercourse, een bootcamp waarin je in één dag kennismaakt met EBP, oefen je in kleine werkgroepjes de vijf stappen van EBP.
– Hoe bepaal je de juiste zoekvraag?
– Hoe beoordeel je wetenschappelijke artikelen?
– Hoe vertaal je evidence naar de praktijk?
Er geldt nu nog een korting van €50,-! Meld je dus snel aan en kom ook op 27 augustus naar de Reehorst in Ede!

Jacqueline vertelt dat ze twijfelde of ze haar onderzoek wel zou insturen: ‘Ik dacht dat ik geen kans maakte op de prijs.’ Het was dan ook een verrassing dat ze de prijs (cadeaubonnen) en een bos bloemen kreeg. ‘Ik hoop anderen met het winnen van deze prijs te inspireren ook meer EBP toe te passen in hun werk.’

De Focus op Zorg prijs wordt in het Martini Ziekenhuis jaarlijks uitgereikt. Met de prijs wil het ziekenhuis verpleegkundigen stimuleren hun bevindingen en/of resultaten uit onderzoek of project te delen met collega-vakgenoten, om daarmee een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van zorg.

Hieronder staat in het rood de pdf van Jacquelines Factsheet, zoals een EBP-onderzoek in het Martini Ziekenhuis wordt genoemd.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.