Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Verpleegkundige zou proactiever moeten zijn’

'Verpleegkundigen zijn vaak te reactief', vindt verpleegkundige en trainer Mark de Jong. Zijn missie: hen leren proactiever te zijn. Wil je weten hoe? ga dan naar zijn workshop op het Nursing Event.

Bijna ieder team heeft er volgens De Jong mee te maken: verpleegkundigen die zich een reactieve houding hebben aangemeten. Die bijvoorbeeld uit gewoonte redeneren, kijken hoe anderen het doen, mopperen of steeds opnieuw het wiel uitvinden. ‘Dit is een voedingsbodem voor een negatieve sfeer op de afdeling’, zegt De Jong in een interview met Nursing. ‘Erg jammer want een proactieve houding komt de kwaliteit van zorg ten goede.’
 
Proactief handelen
Volgens hem zijn er genoeg situaties waarn verpleegkundigen wél proactief handelen, bijvoorbeeld als een patiënt even uit bed moet komen omdat hij daarvan opknapt: ‘kom er even uit, dat is beter voor uw stoelgang en het voorkomt dat u doorligplekken krijgt.’ Volgens De Jong zouden verpleegkundigen dergelijk proactief denken moeten verbreden naar hun eigen functioneren. ‘Dat zal het werk leuker, efficiënter en een stuk gezelliger maken.’
 
Nursing Event
Nieuwsgierig geworden? Bezoek de workshop ‘hoog tijd voor proactiviteit’ op het Nursing Event op 12 en 13 december in de Jaarbeurs in Utrecht. En lees het artikel van Mark de Jong in het blad Nursing, dat op 5 december is verschenen.
 

Door: redactie Nursing – Alexia Hageman

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.