Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Verpleegkundige moet zich na vijftigste omscholen’

Mensen met zware beroepen, zoals verpleegkundigen en verzorgenden, zouden zich na hun vijftigste moeten kunnen omscholen om te voorkomen dat hun baan zoveel schade toebrengt dat ze niet meer kunnen werken. Dat stelt gezondheidsecononoom Bastian Ravesteijn.
0001 ANP-1000_13544259.jpg

Ravesteijn deed promotieonderzoek naar het effect van beleid op de gezondheidsverschillen tussen arm en rijk. Op basis van data over kenmerken van beroepsgroepen stelde hij een lijst met 320 beroepsgroepen op, gerangschikt naar mate van gezondheidsbelasting. De fysiek meest zware veelvoorkomende beroepen volgens zijn onderzoek: metselaar, timmerman, postsorteerder, bakker en verpleegkundige/verzorgende.

Omscholen verpleegkundigen

Ravesteijn stelt dat mensen met deze zware beroepen geholpen zouden moeten worden om zich na hun vijftigste om te laten scholen. Het gezondheidseffect van een jaar fysiek zwaar werk op latere leeftijd is volgens hem vergelijkbaar met het effect van maar liefst zestien maanden ouder worden. Voor het hebben van beperkte controle over de dagelijkse bezigheden op het werk – wat vaak voorkomt bij zware beroepen – is het effect zes maanden. Langer doorwerken betekent dat mensen met deze zware beroepen langer worden blootgesteld aan effecten van werken die de gezondheid schaden, juist op een leeftijd waarop dat werk hen het zwaarst valt.

‘Laat verpleegkundige niet doorwerken tot 67’
Verpleegkundigen: ze moeten net als bouwvakkers of stratenmakers eerder met pensioen kunnen, vinden onderzoekers van TNO. Lees meer>>

Verlaging AOW-leeftijd verpleegkundigen

Ravesteijn toont verder aan dat mensen met laag gewaardeerde beroepen in Nederland drie keer zo vaak een slechte gezondheid rapporteren als mensen met hoog gewaardeerde beroepen. Hun sterftecijfer is tweemaal zo hoog en ze raken tweemaal zo vaak arbeidsongeschikt. Een algemene verhoging van de AOW-leeftijd is daarmee nadeliger voor mensen met zware beroepen: als zij twee jaar langer moeten doorwerken, dan is dat een relatief groter aandeel van hun resterende verwachte levensduur na pensionering. AOW-leeftijd voor mensen in ‘lichtere’ beroepen – doorgaans mensen met een hoge opleiding en een hoger inkomen – sterker laten stijgen lijkt wèl een verstandige beleidsmaatregel.

Voor zijn onderzoek gebruikte Ravesteijn data over werk en gezondheid in Nederland en in Duitsland waar mensen tot 29 jaar lang werden geobserveerd. Zo kon rekening worden gehouden met factoren die zowel selectie in beroepsgroepen als de gezondheid beïnvloedden. Ravesteijn verdedigt zijn proefschrift aanstaande donderdag aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Lees meer>>>

3 REACTIES

  1. Van welke planeet komt deze intelligente, hoogopgeleide meneer? Hoezo 2 jaar langer werken? In de afgelopen 15 jaar zijn 40 dienstjaren en dan met pensioen afgeschaft, is de pensioengerechtigde leeftijd voor vrouwen van 60 naar 65 jaar opgetrokken en nu dus naar 67, maar dat kan ook later zijn….
    In mijn geval betekent dat dus 8 jaar langer werken, dan heb ik ruim 50 jaar gewerkt waarvan 48 jaar fulltime in de onregelmatigheid aan bed als verpleegkundige! Een fantastisch maar ook zwaar beroep, waar de laatste jaren in toenemende mate een enorme extra druk op gelegd wordt. Verslechterende arbeidsomstandigheden, slechtere beloning, steeds minder waardering. En dan op je 50ste omscholen, werknemers van 50 jaar en ouder komen als ze werkloos zijn in veel gevallen niet meer aan het werk. Wat denkt u? dat werkgevers zitten springen om een omgeschoolde, nog onervaren 50plusser?
    Nee, dan heeft de regering een betere vooruitziende blik, de duur van een WW uitkering gaat terug naar 2 jaar, eerst je spaarcentjes opeten en dan de bijstand in en dat met 40-45 jaren arbeid op je naam! Zie dan je pensioen maar te halen. En voor degenen die het redden tot hun 67ste hoef je niet bang te zijn dat ze erg oud gaan worden. Want dankzij alle bezuinigingen is het credo; Ziek zijn overkomt je, verzuimen is een keuze ( en die keus gaan we niet maken, dus ziek zijn doe je maar in je vrije tijd en je komt maar gewoon werken) Meneer Ravestijn, bedankt voor uw onderzoek en uw geweldige advies!

  2. Lees alle reacties
  3. omscholen, prima maar welke werkgever steekt daar nog energie in, ik ben nu 64 en moet nog ongeveer anderhalf jaar werken. ik ben verzorgende in de thuiszorg, vind het nog steeds leuk werk maar is eigenlijk lichamelijk te zwaar voor mij, en nu het zo is dat men langer thuis moet blijven wonen wordt het steeds zwaarder. toch moet ik mijn tijd uitdienen. ik denk dat ze beter de leeftijdsgrens kunnen verlagen ipv omscholen.als ik straks klaar ben heb ik 50 jaar gewerkt. ik hoop dat mijn rug en gewrichten het nog even uithouden.

  4. Omscholen geen enkel probleem (doktersassistente, hier zou een tekort aan zijn). Een andere baan vinden met mijn pas behaalde diploma (ik was toen 45 jaar) was een ander verhaal. Jaren geprobeert om de overstap te maken, eindeloos gesolliciteerd, gesprekken gehad (goede kandidaat, maar ….) Ik ben gestopt met zoeken en blijf maar verzorgende, zolang het gaat. Uit mijn omgeving weet ik dat ik niet de enige van deze leeftijd ben die door werkgevers al is afgeschreven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.