Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Verpleegkundige zzp’ers: niet meer structureel inzetten

Werkgevers in de zorg zouden zzp'ers alleen moeten inzetten als interne medewerkers gaten door personeelstekort of ziekte echt niet kunnen opvangen. En eventueel voor het opvangen van specialistische kennis die binnen de instelling niet aanwezig is.
verpleegkundige zwaait naar cliënt
Foto: Arno Massee

Dat schrijven VWS-minister Hugo de Jonge en zijn staatssecretaris Paul Blokhuis in de brief Flexibilisering arbeidsmarkt in de zorg. De brief is een reactie op het onderzoeksrapport van CAOP en Kennisland in opdracht van VWS. Daaruit blijkt dat flexwerkers steeds vaker worden ingezet om structurele personeelstekorten op te vangen. Ook wil VWS dat de inhuur van flexwerkers alleen nog kan tegen maximaal een tarief (inclusief bemiddelingskosten) dat in een redelijke verhouding staat tot de loonkosten van een vergelijkbare medewerker. Zo wil het kabinet onbedoelde concurrentie op arbeidsvoorwaarden tussen flexwerkers en werknemers, en tussen flexwerkers onderling voorkomen. Bovendien zou de werkdruk voor alle zorgmedewerkers op deze manier te doen blijven en blijft de kwaliteit van zorg gegarandeerd.

Kwaliteit en continuïteit van zorg

Voor de kwaliteit en continuïteit van zorg is een goede balans in omvang tussen vaste en flexibele zorgmedewerkers belangrijk, schrijven minister en staatssecretaris. ‘Naar onze mening is deze balans er momenteel onvoldoende. We zien dat zorgprofessionals vertrekken uit loondienst, omdat ze het gevoel hebben als flexwerker prettiger te kunnen werken, met minder werkdruk en minder regels. We willen niet dat mensen om deze redenen het loondienstverband verlaten. We gaan daarom goed werkgeverschap stimuleren en nieuwe vormen van flexwerken verkennen. We hebben immers iedereen nodig die in de zorg wil werken.’

Reactie zzp’ers

Voor Solo Partners, de brancheorganisatie voor zelfstandige zorgprofessionals, was het verschijnen van de Kamerbrief een belangrijk moment voor de toekomst van zzp’ers in de zorg. De brancheorganisatie noemt de Kamerbrief ‘nog niet heel concreet’, maar hij biedt volgens dit nieuwsbericht wel voldoende aanknopingspunten voor verdere dialoog over hoe de ondernemende zzp’er in de zorg goed gepositioneerd moet worden. Ook vindt de brancheorganisatie de brief enigszins tegenstrijdig over de beweegredenen van zzp’ers in de zorg om voor voor het ondernemerschap te kiezen. ‘Wij zien zelf dat zorgprofessionals vooral vanuit de wens om niet langer in een dienstverband te willen werken de stap nemen. Het zou wat ons betreft belangrijk zijn om een einde te maken aan de aannames die gelden over de reden waarom flex in de zorg flex geworden is. Een stevig onderzoek naar de beweegredenen en tevredenheid van flex in de zorg zou wat ons betreft goed zijn voor de zorg.’

Onvrede over dienstverband

Solo Partners stelt ook dat in de brief voor het eerst wordt erkend en herkend dat veel zorgprofessionals kiezen voor het zzp-schap uit onvrede over het dienstverband. ‘Dat zegt iets over de kwaliteit van het werkgeverschap.’ Ook is de brancheorganisatie blij dat ondernemerschap in de zorg volgens de Kamerbrief wel de ruimte krijgt. ‘Al zijn we wel benieuwd hoe dat ondernemerschap volgens VWS precies wordt ingevuld en wat van zelfstandigen wordt verlangd om het predikaat “ondernemende zelfstandige” te verdienen.’

7 REACTIES

 1. Wat een eenzijdige kijk op de zorg.
  De werkdruk is veel te hoog en dat gaat ten kosten van goede zorg aan onze kwetsbare en oudere medemens , Ik hoor van mijn ZZPcollega’s dat dat ook juist de vaak reden is van gaan ZZpen zodat je je niet op één plek je hoeft te ergeren aan de de bejegening, de werkdruk en de 4 of 6 uurs diensten Breng bv ook weer verzorgingshuizen terug , dat is voor iedeteen helend. Gelukkig zie ik wel zorgorganisatisch die hard werken aan warme menselijke zorg .

 2. Lees alle reacties
 3. Ik woon niet in Nederland maar probeer op de hoogte te blijven. Wat ik ook lees over ZZP-ers is dat velen slechte sociale voorzieningen hebben. Wat als zij bijv. arbeidsongeschikt raken? Begrijpelijk dat politicians zich daar zorgen over maken, toch?

 4. bijzonder hoe de overheid zich mengt in zaken die werkgevers en en werknemers (zzp) heel goed zelf kunnen regelen.
  hoe ziet vws dit voor zich als meer dan 100.000 zzp ‘rs moeten stoppen? denken ze echt dat deze terug in loondienst komen? lang leve de tekorten.
  gaan we terug naar de jaren 70/80 met inbreng van collega ‘;s uit (zuid)oost europa?

 5. Erg selectief natuurlijk, half Nederland is ZZP-er,daar hoor je niemand over. Maar in de zorg en let op; met name bij verplegenden en verzorgenden (niet bij artsen) wordt dit geproblematiseerd. Ingegeven door klagende werkgevers die niets doen aan slechte arbeidsomstandigheden, het falende middenkader laten zitten en zelf dikke salarissen toucheren.

 6. Naar mijn mening wilt de minister de verpleegkundige zzp’er op deze manier in vaste dienst dwingen. Zoals Solo partners al heeft aangegeven moet er grondig onderzocht worden waarom verpleegkundigen zzp’ers worden.
  Als ik naar mijn eigen redenen kijk zijn er meerdere oorzaken:
  Ten eerste: mijn vrijheid in het bepalen van mijn eigen diensten
  Ten tweede: ik heb te vaak in teams gewerkt waar het meer om de macht ging dan om de zorgverlening
  Ten derde: Hospitalisatie van de zorgverleners
  Ten vierde: teamleiders die niet functioneerde als teamleiders
  Ten vijfde: het salaris, als verpleegkundige ben ik als het ware verantwoordelijk voor de gezondheid en het welzijn van de zorgvrager. Ik ben de ogen van de arts. Ik vind dat de beloning er naar hoort te zijn.
  Er zijn nog vele redenen waarom ik zzp’ er ben geworden, maar dit zijn toch de belangrijkste.

 7. Gaat het hier alleen om
  Verpleegkundigen en verzorgenden?
  Of ook om psychiaters en interim managers in de zorg. Psychiaters werken door de hoge werkdruk ook goed betaald als zzp er.
  In de bouw zijn ook veel zzp-ers. Een goede loodgieter is niet te vinden tenzij hij-zijn goed betaald wordt.
  En echt, als verpleegkundige in loondienst snap ik ook dat collega’s er massaal voor kiezen om als zzp er te gaan werken.
  Het verpleegkundig beroep is ondergewaardeerd en, nog steeds onderbetaald. Het kan niet zo zijn dat zorgpersoneel niet als goed betaalde zzp-er aan de slag kan gaan. Dezelfde rechten als iedere andere zelfstandige. Schaarste kost nu eenmaal geld. Wen er maar aan!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.