Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Verpleegkundigen: ‘Artsen behandelen te lang door’

Verpleegkundigen vinden dat er te lang wordt doorbehandeld, zo blijkt uit een poll op Nursing.nl. Maar liefst 91 procent van de ruim vierhonderd stemmers antwoordt ja op de vraag of er te lang wordt doorbehandeld door de arts.
Verpleegkundigen: 'Artsen behandelen te lang door'

De redactie van Nursing.nl plaatste de poll op de website naar aanleiding van een enquête van Medisch Contact en artsenorganisatie KNMG. Uit die enquête bleek dat meer dan zestig procent van de artsen vindt dat er in de laatste levensfase langer wordt doorbehandeld dan wenselijk (palliatieve behandelingen niet meegerekend). Dat verpleegkundigen dit net zo ervaren, blijkt nu ook uit de poll. De overgrote meerderheid van de stemmers vindt dat er te lang wordt doorbehandeld. Volgens 46 procent komt dat omdat de arts zelf niet wil opgeven, 44 procent ziet dat behandelingen vooral worden voortgezet op verzoek van de patiënt of zijn familie.

Beleving verpleegkundigen
Empirisch onderzoek naar de ervaring van verpleegkundigen met betrekking tot te lang doorbehandelen is in Nederland niet gedaan. Nursing-blogger Hugo van der Wedden schrijft in zijn blog dat gedegen onderzoek naar de beleving van verpleegkundigen waar het gaat om overbehandeling uiterst relevant is. ‘Het zou onze beroepsgroep uit de anonimiteit halen, en een zinvolle, constructieve bijdrage leveren aan de discussie over sterven in Nederland. Misschien iets voor V&VN om op te pakken?’

Rol van verpleegkundigen
Francis Bolle van beroepsvereniging V&VN sluit een onderzoek in de toekomst niet uit, maar kan nog niets bevestigen. Wel is ze blij met de discussie over te lang doorbehandelen. ‘Lang niet alle verpleegkundigen weten wat hun rol is in dit soort situaties. Anderen zijn zich er niet van bewust dat zij iets kunnen betekenen voor arts of patiënt. Of hebben door werkdruk onvoldoende tijd om het gesprek aan te gaan.’

In Nursing juli-augustus – die aanstaande vrijdag verschijnt – lees je meer over te lang doorbehandelen, de beleving van verpleegkundigen en hun rol in dit soort situaties. Nog geen abonnee? Kijk hier voor meer informatie.

Door: redactie Nursing.nl, Marloes Oelen

Meer Nursing

Richtlijnen en protocollen
Op deze pagina proberen we de laatste richtlijnen voor je bij te houden. Heb je een tip? Mail marloes.oelen@reedbusiness.nl
Ga naar de pagina verpleegkundige richtlijnen en protocollen

Nursing experts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan. Paul, Annelies en Henri zijn ieder op hun eigen vakgebied experts. Iedere zes weken plaatsen zij een nieuwe vakinhoudelijke blog over hun werk. Zo blijf je bij!
Ga naar de Nursing Experts


Leren en loopbaan
In de sectie Leren en Loopbaan lees je de leukste artikelen over je carrière, salaris, onderhandelen werken in de nacht en agressie.
Lees meer.

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Dit is een oud zeer….
    Dit zal nooit verdwijnen….messchien verminderen als de zorgen zullen zakken zoals de euro, kijk maar naar de Zuiderse landen….
    Een oncologe houdt nog altijd een sessie chemotherapie achter de hand, een hematologe een zakje bloed en een radiotherapeut zal nog wel een bestralen…nog een gastrostomie-sonde een portocath en een blassonde, een zuurstofsonde en nog allerlei sonden en zo gaan de meesten van ons hun laatste dagen tegemoet… niet plooien, doorgaan… nog even en dan in de kist…want ja het lichaam zegt neen en de rest volgt…
    Waarom al die richtlijnen, die zorgpaden, die protocollen… al die uren werk liggen meestal te verkommeren in een kast of op een rek….”MIJN WIL IS WET”, ik heb het als arts ALTIJD aan het rechte eind…ik kan me niet vergissen….Doorgaan….doorgaan…doorgaan tot het bitter eind….Ik zeg: BLIJF VAN MIJN LIJF.

  3. Zeker goed dat de V&VN dit landelijk gaat oppakken en dat men hier ook mee naar buiten komt. Hier moet landelijk veel meer aandacht voor komen en ook voor de gevolgen van te lang doorbehandelen en de uitkomsten voor de patient en het (vaak) mensonterende einde dat uiteindelijk volgt. Je Opa of Oma een pijnvrij en menswaardig einde gunnen is een grotere daad van liefde dan hun verblijf hier onnodig lang rekken…Nu kunnen we nog een menswaardige discussie voeren, over een poosje zullen we door financiele problemen in de zorg gedwongen worden deze keuzes te maken….

  4. Op de IC waar ik werk, vragen ook wij ons af, artsen en verpleegkundigen, of in zekere gevallen langer doorbehandelen zinvol zou zijn. Sinds een aantal maanden bespreken wij daarom deze categorie patiënten tijdens een ethisch overleg. In aanwezigheid van het hele team (artsen en verpleegkundigen) draagt een collega een patiënt voor waarvan wij ons afvragen waar wij ons in het behandelingstraject bevinden en welke mogelijkheden wij deze patient te bieden hebben. Onder het voorzitterschap van onze “counseler”, levert dat zeer boeiende discussies op. Ook worden op zulke momenten diverse standpunten beter zichtbaar gemaakt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.