Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleegkundigen bedenken escapespel voor zorg in de laatste levensjaren

Om collega’s meer bewust te maken van ‘zorg in de laatste levensfase’ ontwikkelden twee verpleegkundigen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis een escapespel.
Verpleegkundigen aan een tafel.
‘Verpleegkundigen die het escapespel hebben gespeeld zijn super enthousiast.’ Foto: JBZ

Nursing ging in gesprek met Joeri Burghout, één van de ontwikkelaars en ccu-verpleegkundige in het JBZ. Samen met directe collega Christa van Tilborg wil zij zorg in de laatste levensjaren beter op de kaart te zetten.

Waarom een spel voor zorg in de laatste levensfase?

‘Het moment waarop zorg in de laatste levensfase start, is voor verpleegkundigen soms lastig te bepalen. Daarom is het belangrijk om dit onderwerp onder de aandacht te brengen.

Christa en ik zitten samen in een projectgroep waarin we deze levensfase behandelen. We organiseren regelmatig momenten voor collega’s om bij dit onderwerp stil te staan en na te gaan hoe we de patiënt nu écht kunnen helpen in die laatste fase.

Het gaat erom dat wij als verpleegkundigen onszelf de vraag moeten stellen: ‘weet ik eigenlijk wel wat de patiënt wil?’. Omdat wij willen dat verpleegkundigen hier meer bij stil staan, hebben wij dit spel ontworpen.’

Hoe werkt het escapespel?

‘Door het oplossen van verschillende codes, puzzels en vragen word je door het spel geloodst. Het spel start met een afgesloten kist, waarop een envelop is geplakt. Hierin zit een persoonlijke brief van een patiënt, waarin hij vertelt dat hij de diagnose hartfalen heeft. Voor veel verpleegkundigen is deze casus herkenbaar.

Zo wordt er ook een casus besproken die ooit echt in het Brabants Dagblad heeft gestaan. De familie van een inmiddels overleden patiënt vraagt zich af of het plaatsen van een pacemaker op 92-jarige leeftijd nog nodig was. Dit soort casussen zorgen bij onze verpleegkundigen voor discussie. Iets wat we graag willen creëren om het onderwerp bespreekbaar te maken.

Door met elkaar het spel te spelen, bovenstaande casussen te bespreken én in gesprek te gaan over hun ervaringen, worden verpleegkundigen aangezet om actief na te denken over het onderwerp zorg in de laatste levensjaren.’

Wat willen jullie ermee bereiken?

‘Ons ideaalbeeld is dat het voor verpleegkundigen makkelijker wordt om het startmoment voor zorg in de laatste levensfase te bepalen. Als je dat startmoment weet, wordt het gesprek over wat de patiënt wil ook gemakkelijker.

Doordat collega’s samen het spel spelen, leren ze van elkaar hoe je een gesprek met een patiënt kunt aanpakken. Dat het soms moeilijk is om zo’n verdrietig gesprek te voeren met een patiënt, weten we. Maar we hopen dat dit spel ervoor zorgt dat het net even wat gemakkelijker wordt.’

Wat vinden collega’s van het spel?

‘Verpleegkundigen die het hebben gespeeld zijn super enthousiast. Collega’s die het nog niet hebben gespeeld, zijn vooral nieuwsgierig en vragen continu wanneer ze aan de beurt zijn.

Dat is echt leuk om te horen. We willen dat alle collega’s het spel spelen en we proberen het zo te plannen dat dit altijd in de overdrachtstijd plaatsvindt.

Ook hebben we al meerdere aanvragen van andere afdelingen gekregen om het spel ziekenhuis breed in te zetten. Het innovatieteam binnen het JBZ kijkt al naar de mogelijkheden om het verder uit te rollen. Dat zou natuurlijk super zijn.’

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.