De smartphone en/of tablet wordt steeds vaker gebruikt op het werk van verpleegkundigen en verzorgenden: 69 procent van de ondervraagden gebruikt de mobiele telefoon professioneel. In 72 procent van de gevallen wordt dat verplicht door de werkgever. In veel organisaties bestaan echter geen richtlijnen voor het ontsmetten van de apparatuur (33%) of die zijn niet bekend (42%).
Reinigen telefoon
55% van de ondervraagden gebruikt de telefoon niet tijdens handelingen bij een cliënt. 22% doet dat wel, maar past daarna geen handhygiëne toe, 23% doet dat wel. Van de ondervraagden bij wie in de organisatie richtlijnen voor het gebruik van de telefoon bestaan, past 53% deze toe. De 47% die het niet doen, geven onder meer aan dat ze het vergeten, of vinden dat het een goede zorgverlening in de weg zit.
V&VN directeur Sonja Kersten pleit voor een algemene hygiëne-richtlijn voor telefoons en tablets in de zorg, hoe ingewikkeld dat ook is. Op dit moment bestaan er verschillende adviezen en suggesties, waaruit vooral blijkt dat het lastig is om telefoons en tablets afdoende te desinfecteren.
Handen reinigen
Verder blijkt uit de V&VN enquête dat de meeste verpleegkundigen en verzorgenden verder behoorlijk secuur zijn met de handhygiëne: minstens zes keer per dag wassen ze hun handen, of reinigen ze met alcohol. Een derde doet dat zelfs meer dan 20 keer per dag. Ze volgen nauwkeurig de hygiënerichtlijnen (84%) en dragen geen nagellak (94%) of trouwring (88%) tijdens hun werk. Ook gebruikt een grote meerderheid handschoenen bij het werken met antibiotica. Wat de ondervraagden moeilijk vinden, is hun collega’s aanspreken op het dragen van nagellak/kunstnagels en sieraden.
Ter info: Advies van de WIN mbt het veilig gebruik van Mobiele IT Technologie in de zorgsetting: zie http://www.nvkvv.be/page?orl=1&ssn=&lng=1&pge=361&sare=1415
Is de komkommertijd al aangebroken?
Ik word helemaal blij van de reactie van Bernadette van der Spek, weet in vier zinnen aan te tonen hoe onzinnig dit hele verhaal is.
Niet te vergeten hoe het dan is gesteld met de reiniging van: deurkrukken, liftknoppen, toetsenborden/muizen van de computers, de vloer en kasten van de kleedkamers, onderkant van de bedden waar mensen wéken tot maanden in liggen? Zo kan ik nog wel een heel rijtje op noemen vrees ik ….
Het gaat erom dat je de patiënt (client/zorgvrager) met schone handen benadert. Dus dat je altijd handhygiëne toepast op de ‘vijf momenten’. Wat je dan daarvóór hebt aangeraakt, is minder belangrijk. Het probleem met de smartphone en tablet is dat je die pakt terwijl je met je patient bezig bent! Dus: handhygiëne toepassen voor en na gebruik van je smartphone, niet met je gehandschoende handen aan de smartphone komen en de smartphone regelmatig reinigen met speciale doekjes.