Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleegkundigen bezorgd over kanker na nachtdiensten

Verpleegkundigen zijn erg bezorgd door berichten over de verhoogde kans op borstkanker na het draaien van nachtdiensten. Dit bevestigt Jan Warning, directeur bureau Beroepsziekten van de FNV.
Verpleegkundigen bezorgd over kanker na nachtdiensten

De bond werd de afgelopen twee dagen platgebeld naar aanleiding van berichten eerder deze week. De FNV riep leden met borstkanker op zich te melden als ze minstens tien jaar nachtdiensten hebben gedraaid. De bond deed dit in navolging van Denemarken, waar tien verpleegkundigen om deze reden een schadevergoeding kregen.

Overtroffen
‘Het aantal reacties heeft de verwachtingen ruimschoots overtroffen’, zegt directeur Jan Warning van het Bureau Beroepsziekten van de FNV. ‘De grootste groep bellers is afkomstig uit de verpleging. Dat komt wellicht omdat de Deense verpleegkundigen een schadevergoeding kregen, waarschijnlijk zijn de Nederlandse verpleegkundigen daardoor extra bezorgd.’

Voorbarig
Nederlandse deskundigen vinden het op zijn minst veel te voorbarig om te stellen dat nachtdiensten kunnen bijdragen aan het ontstaan van borstkanker. Volgens hen is er sterk behoefte aan nader onderzoek voordat iedereen er vanuit gaat dat je van nachtwerken borstkanker krijgt.

Asbest
Maar de FNV is wel degelijk bezorgd. ‘Eerder werd ook nooit een verband gezien tussen bijvoorbeeld longkanker en asbest. Maar dat is inmiddels ook verboden omdat het wel degelijk giftig is. We willen uiteraard geen paniek zaaien, maar het is belangrijk dat het nader onderzocht wordt als het verband blijkt te bestaan.’ De FNV wil de richtlijnen van het aantal uren nachtdienst nu aan banden leggen en meer onderzoek verrichten naar het verband tussen borstkanker en nachtdiensten.

Afschaffen?
Maar nachtdiensten afschaffen, dat kan toch niet zomaar? ‘Natuurlijk is nachtwerk onontkombaar,’ zegt Warning. ‘Maar zeker in tijden van personeelstekort werken verpleegkundigen teveel ’s nachts. We willen graag dat de ernst hiervan doordringt bij managers van instellingen.’

Melatonine
Als verklaring voor een mogelijk verband tussen borstkanker en nachtdiensten wordt gewezen op de verstoring van de aanmaak van het slaaphormoon melatonine, dat van invloed is op het slaap-waakritme. Door nachtdiensten te doen maakt het lichaam minder melatonine aan. ‘Bij proefdieren is aangetoond dat een verminderde aanmaak van melatonine bijdraagt aan het ontstaan van borstkanker’, vertelt epidemioloog Matti Rookus van het Nederlands Kanker Instituut in het Nederlands Dagblad. ‘In ene Amerikaanse studie werd gevonden dat de vrouwen die nachtdiensten deden minder melatonine aanmaakten. Of dit door de nachtdienst komt, is echter niet duidelijk. Het kan best zo zijn dat vrouwen die van nature minder van dit slaaphormoon aanmaken beter in staat zijn om nachtdiensten te draaien. Deze vrouwen zouden ook zonder nachtdiensten een verhoogde kans hebben op borstkanker. Het is de kip-of-eivraag.’

Melden?
Wil jij toch graag je verhaal kwijt? Dan kun je kijken bij de veelgestelde vragen en contactgegevens op de website van Bureau Beroepsziekten.

FNV
Door: redactie Nursing

1 REACTIE

 1. Gek dat hier niet op gereageerd wordt itt het artikel over het staatslot, terwijl het hier toch ook om geld (schadevergoeding) gaat.
  Ik draai al 15 jaar vast mee in de nachtdienst en met mij een groep van ruim tien mensen. Regelmatig duiken er berichtjes op in de krant of vakbladen over een mogelijk causaal verband tussen het draaien van nachtdiensten en het krijgen van borstkanker. Nooit is duidelijk wat onderzoekers nu onderzocht hebben.
  Persoonlijk ben ik van mening dat het draaien van nachtdiensten niet eens zo slecht voor je gezondheid is mits er een aantal zaken in acht genomen worden. Ik kan hier een hele verhandeling over houden, maar in het kort komt het erop neer dat je verstandig met je lijf om moet gaan. Er zijn mensen die absoluut ongeschikt zijn om om te schakelen, laat die niet werken in de nachtdienst, dit voorkomt ook veel fouten of gevaarlijke situaties. Werkgevers zouden hier wat meer aandacht voor moeten hebben!
  Werk je in de nacht zorg dat je uitgerust de nachtdienst in gaat. Zorg ’s nachts voor voldoende “daglicht” bv mbv brightlight. Ga slapen in een stikdonkere ruimte. Leer je lijf kennen, sommigen slapen aan een stuk en hoeven ’s avonds niet meer naar bed, anderen hebben dat juist weer wel nodig. Ga dan ook naar bed en plan geen afspraken op die tijden.
  Zoek uit hoeveel nachten je achter elkaar kan werken zonder al te veel problemen.
  Op deze manier past je lichaam zich ook aan en zou de schade beperkt kunnen blijven.
  Hopelijk gaat de overheid niet weer opnieuw regeltjes bedenken die beter zouden zijn voor nachtdiensten, Laat iedereen dat voor zichzelf uitzoeken, effectiever en gezonder! En je zult me niet horen zeggen dat nachtdienst went, maar je kan er wel mee leren omgaan!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.