Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

‘Verpleegkundigen claimen massaal ORT’

Vakbond NU’91 heeft al tientallen aanvragen gehad van verpleegkundigen die met behulp van de vakbond onregelmatigheidstoeslag (ORT) terug proberen te krijgen. ‘De telefoon bij de NU’91-juristen staat roodgloeiend.’
‘Verpleegkundigen claimen massaal ORT’

Dat zegt Rolf de Wilde van vakbond NU’91 in gesprek met Nursing. Vorige week liet de vakbond weten dat ziekenhuizen verpleegkundigen minstens tientallen miljoenen euro’s aan niet-betaalde onregelmatigheidstoeslag schuldig zijn van hun werkgevers. Dat blijkt uit een nog niet gepubliceerde uitspraak van de Haagse rechtbank.

Lees het bericht van afgelopen vrijdag: ‘Verpleegkundigen kregen jarenlang te weinig salaris’ Lees meer>>>

Tot vijf jaar geleden

‘Sinds we dit vrijdag bekend maakten, stromen de reacties binnen,’ aldus De Wilde. Het terugvragen van de toeslag kan met terugwerkende kracht tot vijf jaar geleden. De eerste, formele, stap is dat gedupeerde medewerkers de eis in een brief neerleggen aan hun werkgevers. ‘Als daar geen gehoor aan wordt gegeven, staan wij onze leden met juridisch advies terzijde,’ legt De Wilde uit. Leden van NU’91 kunnen een standaardbrief krijgen die ze kunnen gebruiken bij het claimen van ORT bij hun werkgever. ‘Daar hebben tientallen verpleegkundigen gebruik van gemaakt.’

‘Verpleegkundige heeft gelijk’

De zaak kwam aan het rollen toen een verpleegkundige in het Hagaziekenhuis in een rechtszaak uitbetaling van volgens haar achterstallige ORT opeiste. Ze stelde dat ze tijdens vakantie en verlof ook recht op heeft. De verpleegkundige is in het gelijk gesteld, en het ziekenhuis moet de verpleegkundige nu alsnog de toeslag betalen over de afgelopen vijf jaar.

Ziekenhuizen, VVT, GGZ en gehandicaptenzorg

NU’91 vindt dat iederéén die ORT ontvangt, dus niet alleen verpleegkundigen in de ziekenhuizen, maar ook in de VVT, de GGZ en de gehandicaptenzorg, ORT zou moeten terugeisen. ‘We roepen in principe iedereen op die onder de oudere cao’s heeft gewerkt.’

Het Hagaziekenhuis laat in een bericht op Zorgvisie.nl weten niet inhoudelijk in te willen gaan op de zaak van de verpleegkundige, voordat het oordeel is gepubliceerd op Rechtspraak.nl. Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen NVZ vertelt in hetzelfde bericht desgevraagd dat de uitspraak niet betekent dat alle verpleegkundigen nu alsnog recht hebben op extra geld. ‘De uitspraak betreft één medewerker in één specifiek ziekenhuis. De uitspraak in zijn algemeenheid generaliseren kan volgens ons niet. NU’91 heeft ook zijn handtekening gezet onder eerdere cao’s waarin de onregelmatigheidstoeslag op deze manier geregeld was.’

NU’91 laat weten dat de NVZ in de meest recente cao voor ziekenhuizen heeft afgesproken dat de ORT wordt uitbetaald in vakantiemaanden. ‘Hiermee erkennen ze eigenlijk dat het zo hoort en dat het zo ook in de oude cao had moeten staan. Maar het is een al jarenlang slepende discussie. Als je het vonnis leest, zie je klip en klaar dat het over Europese regels gaat die al jaren gelden in heel Nederland en niet alleen voor één persoon in één ziekenhuis.’

Uitspraak Europese Hof

In een uitspraak van het Europese Hof van Justitie is bepaald dat een gemiddelde onregelmatigheidstoeslag (ORT) tijdens vakantie en verlof betaald moest worden aan de werknemer. Volgens hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp op NOS.nl is dit in de meeste cao’s al aangepast naar aanleiding van uitspraken van het Europese Hof.

10 REACTIES

 1. Hallo,
  Ik werk zelf in de GGZ.
  Ik heb ook een standaard brief naar mijn werkgever verstuurd.
  Ondanks de uitspraken van het Europees hof en de aangekondigde cao wijziging, gaan zij hier vooralsnog niet op in en dat dit alleen die ‘ene’ verpleegkundige betrof.
  En zo hebben meerdere van mijn collega’s ditzelfde te horen gekregen.
  Beetje jammer allemaal.
  Lianne

 2. Lees alle reacties
 3. Ik werk al 20 jaar alleen  nachtdiensten en heb nog  nooit die extra procenten gekregen, alleen 100% verlof /vakantiegeld. 
  Het laatste jaar heb ik op mijn declaratie, die we nu zelf digitaal aanleveren, mijn verlof op de nachten (en ook nog hoofdzakelijk weekenden) die ik anders zou werken, gedeclareerd. Ik kreeg een mail terug dat ik het in de colom 100% moest invullen en niet in de colommen met meer %. Ik werk in een bijna thuis huis (hospice) onder de VVT cao.
  Ik ben geen lid van een vakbond, kan ik nu ook zo’n voorbeeld brief naar mijn werkgever sturen?
  En hoe kom ik aan zo’n brief?
  Wie kan me goede raad geven?

 4. @Margareth, hier heeft de geldstroom van Nederland richting ‘Europa’ niets mee te maken.
  Die betaling van een gemiddeld ORTbedrag over verlofweken, met terugwerkende kracht, moet uit de ‘geldpot’ van je werkgever komen. En die kan elke euro maar 1x besteden… dus werknemers hierop vergoeden betekent een ‘bezuiniging’ od op een nader vlak.

 5. Geachte redactie
  Ook ik heb bij mijn werkgever een stuitingsbrief stuurt. Ik vind dat iedereen die onregelmatig werkt recht op doorbetaling van de ORT heeft. Met ziekte krijg ik ook het gemiddelde ORT van de afgelopen 3 maanden. Dus als dit in europa vastgelegd is moet dit ook in Nederland. Wij betalen tenslotte ook genoeg aan de EEG. Ik was eerst onzeker en twijfelde of ik hier goed aan doe maar nu ik uw artikel gelezen heb is het goed dat ik het gedaan heb.
  Ik heb nog geen reaktie gehad maar dat zal volgende week wel komen.

 6. Geachte Heer, Mevrouw.
  N.a.v.  de uitspraak van het europese hof ten aanzien van de vergoeding o.r.t. over de vakantie periode ben ik benieuwd of dit ook geldt voor Stichting Interzorg noord. Verpleeg verzorgings huis.
  ik vind dat het voor alle verpleegkundigen en verzorgenden en niet voor 1 persoon.
  met vr. Gr. Joke Dob.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.