Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen denken mee over verspilling van zorg

Minister Schippers heeft al meer dan 1000 reacties van particulieren ontvangen met ideeën om verspilling in de zorg tegen te gaan. Ook beroepsvereniging V&VN heeft een brief met suggesties naar de minister gestuurd.
MKB-ondernemers rekenen op hele vermogen bij pensionering
Foto: Stockexchange

Minister Schippers heeft in verschillende media aangegeven dat ze fors wil inzetten op het terugdringen van kosten in de zorg. In het tv-programma Buitenhof riep ze mensen op om mee te denken over het terugdringen van verspilling in de zorg. Het ministerie van Schippers laat aan Nursing weten dat ze inmiddels al meer dan 1000 reacties hebben ontvangen. Naar aanleiding hiervan heeft minister Schippers zo’n twintig partijen aangeschreven en hen expliciet gevraagd om mee te denken. Minister Schippers heeft alle partijen verzocht om uiterlijk 1 september suggesties aan te leveren. Beroepsvereniging V&VN is één van deze partijen.

Specialistisch verpleegkundigen

In een brief doet V&VN een aantal suggesties om verspilling in de zorg terug te dringen. Zo stellen zij onder andere voor om personeel breder in te zetten dan alleen op de eigen afdeling. Ook pleiten zij voor meer samenwerking en uitwisseling tussen specialistische afdelingen als intensive care en spoedeisende hulp omdat het nu erg lastig is om vervanging te vinden voor specialistische verpleegkundigen.

Geneesmiddelen

Ook wat betreft hulpmiddelen en producten doet V&VN een aantal suggesties. Zo zou er meer aandacht moeten zijn voor ongeopende verpakkingen en verlopen houdbaarheidsdata. In de brief schrijft V&VN: ‘In de Reumazorg is er sprake van forse verspilling door geneesmiddelen die voor enkele maanden zijn uitgeschreven en waarbij de behandeling door bijvoorbeeld een infectie is stopgezet. Overige dure medicatie wordt dan ongeopend weggegooid. Het betreft hier soms medicatie van € 1200,00 per eenheid.’

Wondzorg

In de wondzorg worden eveneens vreemde keuzes gemaakt, aldus de beroepsvereniging. Sommige wondproducten die hun meerwaarde hebben bewezen, worden vaak om onduidelijke reden uit het pakket gehaald en vervangen door een goedkoper alternatief dat niet altijd hetzelfde effect heeft. Hierdoor wordt goedkoop duurkoop.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.