Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Verpleegkundigen en verzorgenden botsen

Wijkverpleegkundigen en verzorgenden hebben moeite met samenwerken. Verzorgenden vinden wijkverpleegkundigen vaak 'betweters'. Omgekeerd storen verpleegkundigen zich aan 'eigenwijze' verzorgenden. Dat blijkt uit een artikel in het februarinummer van Nursing.
Verpleegkundigen en verzorgenden botsen

In het achtergrondartikel in Nursing wordt de stroeve samenwerking nader belicht. Zo vertelt een verzorgende hoe zij zich onnodig gecontroleerd voelde door een wijkverpleegkundige. De verzorgende had in opdracht van de huisarts genoteerd op welke tijden een patiënt zijn voorgeschreven insuline toegediend moest krijgen. De verpleegkundige belt zelf ook nog een keer met de huisarts om te kijken of dit wel klopt. ‘Dat doet pijn, alsof ik niet weet wat ik doe.’

Gebrek aan vertrouwen bij wijkverpleegkundigen
Verzorgenden storen zich vooral aan het gebrek aan vertrouwen dat wijkverpleegkundigen niet zelden laten blijken. Dit blijkt uit vele reacties van verzorgenden die binnenkwamen op een blog van Jos Kaldenhoven over samenwerken met verzorgenden.
Wijkverpleegkundigen storen zich op hun beurt aan verzorgenden die iets doen waar ze niet voor bevoegd zijn. In Nursing wordt een schrijnend voorbeeld genoemd van waar dit toe kan leiden: een verzorgende probeerde de problemen aan de teen van een diabetespatiënt zelf te verzorgen. Toen de wijkverpleegkundige er na twee weken bij werd geroepen en een diabetische voet vaststelde, was het al te laat en moest de patiënt acuut naar de chirurg.

Verzorgenden hebben een gevoel van minderwaardigheid 
Verpleegkundige en (communicatie)trainer in de zorg Mark de Jong vergelijkt de weerstand van verzorgenden met wat verpleegkundigen soms ervaren tegenover een arts: een gevoel van minderwaardigheid. Het is aan de verpleegkundigen om daar beter mee om te gaan, vindt De Jong. De eerste stap is dat de verzorgenden en verpleegkundige samen moeten afstemmen hoe de samenwerking er uit gaat zien. Het gaat dan om zaken zoals: wie doet wat en in welke gevallen belt de verzorgende de verpleging of de huisarts?

Door: redactie Nursing

 

Wil je nog meer achtergrondinformatie? Word nu abonnee van Nursing.   

 

3 REACTIES

  1. Wat is dit nu weer voor een commentaar. Oke het is mischien normaal dat verzorgenden niet te veel mogen doen en ook niets wat niet in hun opleiding zit. Maar het is ook niet proper om de mensen zo af te kraken. Het is toch niet omdat 1 bepaalde persoon dit heeft gedaan dat elke verzorgende dit gaat doen.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik ben van mening dat een verzorgende zijn/haar taken moet doen en niet meer. Met bovenstaande artikel over het incident ben ik het helemaal mee-eens en voor mij is dit herkenbaar. Ik kan zelf diverse voorbeelden uit de praktijk vertellen van wat ik zelf meegemaakt heb. Een van die voorbeelden is; een verzorgende die een katheter gaat vervangen bij een man met een vergrootte prostaat terwijl die man ook op een rolstoel zit. Zij is niet eens bevoegd en bekwaam. En als er mis gaat dan wordt ik er geroepen en vraag ik waarrrom heb je het gedaan en haar antwoord is “ik heb een paar keer gezien dat de wijkverpleegkundige doet en ik dacht dat ik het ook kan. Ik vond het makkelijk”. Als verpleegkundige heb je eind verantwoordelijkheid. Er zijn altijd een aantal minderheid verzorgenden die meer wil gaan doen dan wat er van ze verwacht wordt, maar mijn advies zal zijn aan die bewuste verzorgenden, heb je meer intresse, wil je meer handelingen gaan doen, wil je jezelf meer gaan, ontplooien ga dan een verpleegkundige opleiding volgen. Ken je eigen grens en houd je daaraan voordat er iets flink fout gaat want dan heb je echt een grote probleem. De client is er niet van gedient om door een onbekwame collega behandeld te worden en vaak zijn de geveolgen niet te voorzien.

  4. Lieve mensen, doe toch niet zo moeilijk. Weet wat je collega in zijn mars heeft. Werk in een klein team, dan weet je wat je van elkaar kan verwachten. Je schakelt dan veel makkelijker een collega in, zowel verzorgende, als wijkziekenverzorgende of wijkverpleegkundige.
    Lida van der Pol, Wijkziekenverzorgende in Wierden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.