Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen ETZ blikken terug op coronacrisis tijdens speciale terugkomdagen

Verpleegkundigen van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg stonden tijdens speciale terugkomdagen stil bij de mentale impact van de coronacrisis.
De impact van de coronacrisis kwam nadrukkelijk aan bod tijdens de groepsgesprekken. Foto: ETZ

Collega’s van de afdelingen IC, Longgeneeskunde, OK, SEH en Horeca & Catering van het ETZ bedachten de zogenaamde Energieke Blik Vooruit (EBV)-dagen om bij de impact van de coronacrisis stil te staan.

Dat gebeurde in de vorm van groepsgesprekken op een externe locatie, die werden geleid door bedrijfsmaatschappelijk werkers en geestelijk verzorgers van Defensie.

Tijdens de dagen werden de deelnemende medewerkers ook opgeleid om in de toekomst zelf dergelijke crisisgesprekken met collega’s te leiden.

‘Coronacrisis lijkt op oorlog’

Volgens ex-militair en SEH-teamleider Wouter Bondt zijn er behoorlijk wat raakvlakken tussen het werken in een oorlog en het werken als verpleegkundige in de coronacrisis. ‘De IC zag er met dezelfde drukte en dynamiek hetzelfde uit als wat ik heb gezien tijdens mijn uitzending naar Afghanistan. Het leek echt oorlog.’

Zijn collega Merle Wijnhoven had een soortgelijke ervaring, maar dan op de Spoedeisende Hulp (SEH). ‘We wilden op een gegeven moment gaan oefenen op een rampscenario, maar toen was de hele afdeling al in de ban van het coronavirus’, aldus de SEH-verpleegkundige, die de ambulances destijds in een lange rij voor de deur zag wachten.

Morele dilemma’s

‘Verpleegkundigen krijgen in een dergelijke situatie te maken met schokkende gebeurtenissen, morele dilemma’s en knelpunten bij nauwe samenwerking in teamverband’, legt Monique Kruishaar, portefeuillehouder uitzendzorg en bijzondere inzet van de Dienst Bedrijfsmaatschappelijk Werk bij Defensie, uit.

Dat maakt het zorgplan van Defensie ook geschikt voor zorgprofessionals. ‘Zo werd het menselijk leed besproken, zoals het zien van patiënten in ademnood of beademd in buikligging en het overbrengen van een slechtnieuwsgesprek aan de familie van een patiënt. Dat zijn enkele raakvlakken tussen zorgprofessionals en militairen.’

Uitrollen op andere afdelingen

De professionals die deze dagen bijwoonden zijn ook meteen opgeleid om dergelijke gesprekken in de toekomst zelf te kunnen leiden. Het ETZ kan zo het concept in het hele ziekenhuis uitrollen en aan andere afdelingen aanbieden.

Verwerking

In maart 2020 belandden verpleegkundigen van het ETZ, net als andere ziekenhuizen in met name Noord-Brabant, plotseling in de coronacrisis waarin ernstig zieke coronapatiënten in rap tempo binnenkwamen. Omdat het ETZ mentale gezondheid van werknemers hoog in het vaandel heeft staan, wil het ziekenhuis nu aandacht besteden aan de ervaringen en de verwerking van die periode.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.