Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen: ‘EVD soms frustrerend traag’

Veel verpleegkundigen vinden het Elektronisch Verpleegkundig Dossier (EVD) voor verbetering vatbaar. Dat blijkt uit een enquête van V&VN Vzi onder zo'n 150 verpleegkundigen en verzorgenden.
Verpleegkundigen: 'EVD soms frustrerend traag'
Foto: Arno Massee

Volgens de ondervraagden is het EVD vooral registratief van aard en ondersteunen ze het verpleegkundig proces te weinig. Ook missen veel ondervraagden een koppeling met meetinstrumenten en bewakingsapparatuur zoals monitoren en infuuspompen of een koppeling met de medicatieverstrekking.

Verbeterpunten die de respondenten verder noemden:

– De computers en de verschillende netwerken zijn vaak traag en zorgen daarmee voor veel frustratie;
– Er wordt snel te veel geregistreerd, waardoor het meer tijd kost om het dossier te lezen;
– Het elektronisch dossier vormt (nog steeds) een echt obstakel voor collega’s die minder vaardig zijn met computers;
– Belangrijke informatie zoals kwaliteitsmetingen maken lang niet altijd deel uit van het dossier;
– De computers zijn een groot obstakel zowel in omvang, gewicht als performance;

Wél zijn veel verpleegkundigen te spreken over de goede lees- en vindbaarheid van de gegevens in het EVD ten opzichte van het papieren dossier, en het multidisciplinaire gebruik ervan.

Betrokkenheid verpleegkundigen bij ict

‘Kortom, er is een start met de ontwikkeling van de EVD’s, maar er is nog veel de verbeteren,’ aldus V&VN Vzi (verpleegkundige en zorginformatica). Zij vinden dan ook dat verpleegkundigen veel meer invloed moeten krijgen bij de automatisering van de zorg. ‘We horen nog te vaak dat verpleegkundigen geconfronteerd worden met automatisering in plaats van dat zij actief betrokken worden bij het opstellen van een programma van eisen, de selectie, het onderhoud of de doorontwikkeling van een elektronisch verpleegkundig dossier. Graag willen we hier een actieve rol in gaan vervullen, dus roepen we verpleegkundigen ook van harte op hierop te reageren.’

Enquête

Van de ondervraagde verpleegkundigen is het overgrote deel werkzaam in een algemeen ziekenhuis (63 procent). 90 procent van de respondenten werkt met een elektronisch verpleegkundig dossier in welke vorm en met welke functionaliteiten dan ook. Ongeveer de helft van de respondenten werkt in een apart EVD dat gekoppeld is aan het EPD, bij de andere helft is het EVD een geïntegreerd onderdeel van het EPD. 70 procent van de gebruikers gebruikt het elektronisch dossier direct aan het bed van de patiënt. Ga naar de volledige enquête.

 

Hoe bevalt werken met het EVD jou? Wat zijn dingen waar jij vaak tegenaan loopt?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.