Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties19

Verpleegkundigen gefascineerd door Charlie

De nieuwe televisieserie Charlie over een medicijnverslaafde verpleegkundige heeft gisteravond 714.000 kijkers getrokken. Nursing-bloggers Jos en Sandra vonden de serie fascinerend. Op Twitter ergerden verpleegkundigen zich aan de term ‘verpleegster’.
Verpleegkundigen gefascineerd door Charlie

‘Fascinerend hoe in korte shots zaken als stagiaire begeleiden, zinloos overlijden, eigenwijze artsen en verpleegkundige onmacht de revue passeren. Wie wil er weleens niet een arts terechtwijzen, de praatgrage leerling de mond snoeren, of de zinloze dood van een jong mens toch nog betekenis geven door het donorschap?’, zegt Nursing-blogger Jos Kaldenhoven, hij is verpleegkundige in een Verpleegkundig Thuiszorg Technologie Team (VTT). ‘Charlie appelleert aan de donkere kanten van de verpleegkundige, en dat is iets waar je niet graag mee geconfronteerd wordt. Maar het fascineert ook.’

Herkenbaar
Ook Nursing-blogger Sandra zat gefascineerd aan de tv gekluisterd. ‘Je ziet échte mensen, al is dit wel zwaar aangezet. Het echte leven met al zijn harde kanten wordt in ieder geval niet mooier afgeschilderd dan hij is’, vindt Sandra. ‘Ook heel herkenbaar hoe Charlie met de arts praat en hoe ze hem duidelijk maakt wat ze ervan denkt. Ik krijg wel de kriebels van de betrokkenheid van Charlie: een patiënt zoenen, wraak nemen en een oor doorspoelen, de patiënt ‘schat’ noemen.’

Verpleegster
Verpleegkundigen op Twitter vallen over de term ‘verpleegster’, die meerdere malen in Charlie genoemd wordt. Verpleegkundige Elsbeth (@ElsJF) zegt: ‘Ik erger me te pletter aan het constante gebruik van het woord verpleegster. Op een SEH werken verpleegkundigen.’ En verpleegkundige Pieterbas Lalleman (@pcblalleman) twittert: ‘Nu al tweede keer het woord verpleegster bij Charlie. Nog een keer en hij gaat uit.’ Nursing-blogger Hugo van der Wedden twittert: ‘Hoe moeilijk is het om een heel klein beetje research te doen eer je een serie maakt?’

Realistisch
Was de serie realistisch? ‘Niet helemaal’, vindt Jos. ‘Heimlich leek wel heel eenvoudig in het restaurant. En door wat met infusen te rommelen herstel je echt geen fout gegeven medicatie.’ Sandra vindt het lunchen in een restaurant buiten het ziekenhuis onrealistisch. ‘Maar het lijkt me heerlijk. En in het restaurant negeren Charlie en haar doktersvriendin harde schreeuwen en een stikkende mevrouw. Daar zitten ze mis. Ik kan geen schreeuw negeren. En ik kan me voorstellen dat elke verpleegkundige en arts in de zaal weg wil lopen bij het horen van ‘is er een dokter in de zaal?’ maar ze doen het volgens mij niet.’ Verpleegkundige Arjanne Aleman vindt het niet geloofwaardig dat een arts Charlie ‘verpleegster’ noemt. ‘En drie mensen bij een reanimatie lijkt me ook wat weinig. Ik heb geen ervaring op de SEH, maar op een gewone afdeling zijn dat er veel meer. En ik weet niet of de leerling in de serie blijft, want leerlingen lopen geen stage op de SEH. Hoogstens een week voor snuffelstage.’

Nurse Jackie
Charlie is een Nederlandse adaptie van de Amerikaanse serie Nurse Jackie. Charlie leeft twee verschillende levens. Als verpleegkundige werkt ze op de spoedeisende hulp in een grootstedelijk ziekenhuis, waar zij het verschil maakt tussen leven en dood. Op de afdeling wordt de no-nonsense en krachtige Charlie door zowel collega als patiënt gerespecteerd, maar ook gevreesd vanwege haar bijtende humor en antiautoritaire houding. In haar andere leven is ze drugsverslaafd. Ze steelt medicijnen uit het ziekenhuis en liegt tegen iedereen om haar geheim te bewaren. Charlie wordt gespeeld door actrice Halina Reijn.

Wat vond jij van Charlie? Laat je reactie achter in het reactieveld onder dit bericht. Charlie gemist? Hier kun je het terugkijken.

Vind jij dergelijke ziekenhuisseries schadelijk voor het imago van de verpleegkundige? Stem op de poll rechts van dit bericht.

Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing

Richtlijnen en protocollen
Op deze pagina proberen we de laatste richtlijnen voor je bij te houden. Heb je een tip? Mail marloes.oelen@reedbusiness.nl
Ga naar de pagina verpleegkundige richtlijnen en protocollen

Nursing experts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan. Paul en Henri zijn ieder op hun eigen vakgebied experts. Iedere zes weken plaatsen zij een nieuwe vakinhoudelijke blog over hun werk. Zo blijf je bij!
Ga naar de Nursing Experts


Leren en loopbaan
In de sectie Leren en Loopbaan lees je de leukste artikelen over je carrière, salaris, onderhandelen werken in de nacht en agressie.
Lees meer.

19 REACTIES

 1. Nurse Jackie was nog wel naar te kijken. Het was duidelijk dat het een hoog parodiegehalte had. De humor leek te kloppen, maar verder was er weinig verpleegkundigs aan.
  Maar Nederlandse aftreksels van buitenlandse succesnummers zijn per definitie tenenkrommend. Bij Charlie is de ’tongue in cheek’ compleet weg en is de ironie vervangen door poldermoralisme.
  Ik weet uit ervaring dat militairen erg slecht tegen series over militairen kunnen. Politiemensen zullen hetzelfde hebben tegen politieseries. Dus dat Charlie meer dan pijnlijk is voor verpleegkundigen is niet meer dan logisch.

 2. Lees alle reacties
 3. Deze serie leek mij op het eerste gezicht een erg leuke serie omdat het over het beroep gaat waar ik momenteel een opleiding voor volg.
  Maar mijn eerste indruk van de serie was niet erg goed. Ten eerste vond ik het erg onrealistisch wat betreft de wijze waarop er in het ziekenhuis wordt gewerkt. Er worden enorme fouten gemaakt en de personen die hier mee te maken hebben, worden hier niet voor vervolgd.
  Ten tweede vind ik het gek dat er een stagiaire meeloopt op de spoedeisende hulp afdeling, dit gebeurt namelijk nooit. Ik lees in het artikel ‘Verpleegkundigen gefascineerd door Charlie’ dat veel verpleegkundigen zich hebben geërgerd aan het feit dat het woord verpleegster werd gebruikt; ikzelf stoor mij hier niet aan.
  Als deze serie het werkelijke beeld is van hoe een verpleegkundige werkt bij de spoedeisende hulp zou ik nooit voor de opleiding Verpleegkundige gekozen hebben. De manier waarop er met mensen wordt gewerkt, vond ik niet normaal en ik vond dat de verpleegkundige zichzelf veel te veel betrekt bij de verhalen van de mensen en hier erg heftig mee omging.
  Als ik later mijn opleiding behaald heb en ga werken als verpleegkundige zou ik het heel anders aanpakken en zodra ik het idee krijg dat ik problemen met mezelf krijg zou ik hulp gaan zoeken.
  Max, opleiding Verpleegkundige

 4. Ik ben een groot fan van Nurse Jackie. Ik vind de Nederlandse ‘remake’ geen remake, maar een exacte kopie! Op veel momenten zijn zelfs de tekst en mimiek exact hetzelfde! Daarbovenop volgen ook nog eens de onrealistische details zoals het gebruik van het woord ‘verpleegster’, de stethoscopen rond je nek, en het feit dat zuster Charlie kennelijk buiten de deur mag lunchen. Het lijkt erop dat de scriptschrijvers zich vooral gebaseerd hebben op Nurse Jackie zelf, en geen research hebben gedaan in Nederlandse ziekenhuizen. Jammer, ik vind het nu een slap aftreksel van het origineel, in plaats van een Nederlandse ziekenhuisserie met kwaliteit.

 5. Gisteravond ook Charlie maar eens bekeken. In tegenstelling tot veel reacties op Nursing vond ik het erg grappig! Natuurlijk is het enorm overdreven, en kloppen veel feitjes niet, maar daar is het dan ook een serie voor. Anders was het wel een documentaire geworden, toch? Tja, en de benaming “verpleegster” zal het misschien nu eenmaal beter doen dan “verpleegkundige” op de buis. Want bij een verpleegkundige denkt men aan ons echte plegen. Bij een verpleegster denkt men aan het type uit de doktersromans die met een arts of collega de linnenkamer in duikt. Toch fijn dat daarin onderscheidt ligt? Tussen de echte en de namaak pleeg? Wij weten natuurlijk hoe het echt zit ;)En intussen genieten we gewoon van Charlie.

 6. Spreken jullie ook elke patiënt of bezoeker aan op het feit dat ze je verpleegster noemen? Zeg je dan ook “Ik ben verpleegkundige”? Het gros van onze (oudere)patiënten doet dit, en ik ga hen niet steeds corrigeren.
  Charlie is een tv-serie, bedoeld als amusement voor ‘leken’. Zou het een documentaire zijn die de verpleegkundige beroepsgroep portretteert, dan is het natuurlijk een ander verhaal.

 7. Zeker leuk om naar te kijken maar o zo onrealistisch. En of dit nou inderdaad zo goed is voor ons imago, ik denk het niet. Jammer van de vele sieraden die worden gedragen, het o zo typerende constante ergerlijke Nederlandse gevloek in bijna elke zin.

 8. Het orgineel, ‘nurse jackie’ is een heel stuk beter dan dit.. Maar dat is tegenwoordig nieuw in Nederland, goed lopende Amerikaanse series opnieuw doen in het Nederlands.
  Het is natuurlijk niet zoals het hoort te zijn, maar daar is het ook een serie voor.

 9. Charlie staat symbool voor een verpleegkundige met ervaring die op een mondige manier een onervaren arts praktijklessen geeft. Een goede presentatie van assertief moeten zijn en voor jezelf en je patiënt opkomen. Verder schept de serie een niet reëel beeld van de praktijk. De wet BIG en een beroepsprofiel lijken niet te bestaan; transplantatiepapieren invullen met familie, een oor door de toilet spoelen en medische informatie doorgeven aan andere patiënten. Sex in je middagpauze of een uitje naar een restaurant? In werkelijkheid ben je blij als je je boterhammen kunt eten. Mooi geregisseerd en leuk om te kijken.

 10. Zo grappig, die van weinig humor getuigende bijtende reactie van de nederlandsche zusters en broeders. Juist dit serieuze geneuzel maakt ons kwetsbaar voor de buitenwacht. Beetje mopperen over verpleegster…waar heb je het over, maar eens lid worden van een vakbond en je verenigen voor echte betere beroepsvoorwaarden…..

 11. Was het een uitzending waarin de verpleegkundige gerespecteerd werd? absoluut niet getuige het feit dat ze door de arts bij de borst gepakt werd nadat ze hem op zijn fout aansprak.
  Zelf heb ik op een seh gewerkt in het verleden, en gelukkig had ik waardevolle collega’s en artsen om me heen.

 12. Ik heb net ook maar even de aflevering gekeken via bovenstaande link. Persoonlijk vond ik het zo slecht nog niet. Het is inderdaad niet realistisch, maar wie zegt dat dat het doel was? CSI is ook niet realistisch en toch vinden mensen het leuk om te kijken..

 13. Wat een ontzettend slechte serie zeg. Het is dat ik bleef kijken vanwege het feit dat ze de SEH gebruiken van ‘mijn’ oude ziekenhuis wat nu leegstaat. Het GZG in Den Bosch. Maar wat weinig realistische feiten zeg, dan schaam ik me echt als verpleegKUNDIGE.

 14. Charlie, wat een bizar slecht serie! Tenenkrommend. Als men dan een nieuwe Nederlandse ziekenhuis serie wil maken, ik verheugde me erop, laat het dan op zijn minst een beetje in de buurt komen van het werkelijke reilen en zeilen op de Spoedeisende Hulp. Ik voelde, als SEH-verpleegkundige, bijna plaatsvervangende schaamte. Voor mij geen Charlie meer!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.