Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen geraakt door sluiting ziekenhuizen Amsterdam en Flevoland

Collega's in het hele land zijn geraakt door het nieuws van vorige week dat het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam en de IJsselmeerziekenhuizen in Flevoland failliet zijn en gaan sluiten. Op de Facebookpagina van Nursing kwamen tientallen steunbetuigingen binnen.
Patienten verlaten het MC Slotervaart. Het ziekenhuis moest 50 patiënten herplaatsen naar andere ziekenhuizen nadat het eerder failliet verklaard is. (ANP)

‘Afschuwelijk dit. Hoeveel werk er op het moment ook is, zo wil je je werkkring niet achterlaten. Heel veel sterkte,’ schrijft een collega. Een andere collega: ‘Voor alle mensen die daar werken is het nu verschrikkelijk. Ik heb zelf meegemaakt dat de afdeling waar ik werkte werd opgeheven en dat is balen. (…) Voor al het werkzoekende personeel zou ik zeggen: kies maar uit, keus zat met uitdagende functies!’

Zorg in Actie

Ook roept de Facebookgroep Zorg in Actie op tot actie. Zij willen dat alle verpleegkundigen aanstaande woensdag tijdens een Tweede Kamer-debat over de ziekenhuiszorg een rouwband dragen of volledig in het zwart gekleed gaan tijdens het werk. Ook roepen zij op om de profielfoto op Facebook te veranderen met onderstaande foto. De initiatiefnemers willen hiermee laten zien dat het genoeg is geweest en roepen dit kabinet op om de controle terug te nemen en de macht van zorgverzekeraars te begrenzen.

Actie bij het Zilveren Kruis

Vanmiddag voeren patiënten en personeel actie tegen de sluiting van het Slotervaartziekenhuis en de IJsselmeerziekenhuizen. Zij doen dat bij het kantoor in Leiden van zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea, die zij medeverantwoordelijk houden voor het faillissement van de zorginstellingen.

De actie wordt gesteund door de SP, die volgens Skipr.nl niet kon zeggen hoeveel mensen er precies worden verwacht. Twee afzonderlijke petities voor behoud van de omgevallen ziekenhuizen zijn bij elkaar ruim 25 duizend keer ondertekend.

‘Ziekenhuizen staan voor een grote opgave’

Ziekenhuisbestuurder en voormalig VWS-staatssecretaris Martin van Rijn verwacht niet dat er nog meer ziekenhuizen omvallen. ‘De marges zijn klein momenteel in ziekenhuisland, maar het zou me verbazen als meer organisaties het niet redden. Voor zover ik weet dreigt er nergens acuut gevaar,’ aldus de voormalig politicus. De huidige baas van de Reinier Haga Groep vindt wel dat ziekenhuizen voor ‘een grote opgave’ staan.

Accountantskantoor BDO is het daar niet mee eens. Het bedrijf voert ieder jaar een zogenaamde stresstest uit voor ziekenhuizen. Volgens BDO verkeren zo’n veertien Nederlandse ziekenhuizen in financiële problemen. ‘Het idee dat je altijd een ziekenhuis om de hoek hebt, moeten we loslaten’.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.