Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen hebben baat bij canuleteam

Het gaat zo goed met het canuleteam van het UMC St. Radboud, dat het team nu ziekenhuisbreed gaat werken.
Verpleegkundigen hebben baat bij canuleteam

Jaarlijks worden in het UMC St. Radboud in Nijmegen zo’n 150 canulepatiënten overgeplaatst vanuit de IC. Veel verpleegafdelingen willen deze patiënten niet overnemen, omdat de medewerkers zich niet deskundig achten in canulezorg.

Ketenzorg
Om verpleegkundigen te ondersteunen met de zorg voor deze patiënten, is vorig jaar juni gestart met een speciaal canuleteam. De ervaringen daarmee zijn zo positief, dat het team nu UMC-breed gaat werken. Het structureert de ketenzorg voor patiënten die vanuit de IC’s met een canule naar de verpleegafdeling gaan. Ook traint het team mensen van buiten, zoals binnenkort bij verpleeghuizen. ‘Zo kunnen de verpleeghuizen deze patiënten eerder van ons overnemen, wat de doorstroom weer bevordert,’ zegt nurse practitioner Ton Haans in de Radbode.

Unieke aanpak
Ook ziekenhuizen en verpleeghuizen elders in het land zijn erg geïnteresseerd in de aanpak. Haans: ‘We worden regelmatig benaderd om lezingen te geven. Wat wij hier doen is redelijk uniek!’

Door: redactie Nursing | Volg ons ook op twitter!

Abonneren
Wil je meer achtergrondinformatie over je vak? Word nu abonnee van Nursing.   

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.